Snidlinges-lilahagymás-fokhagymás hajtovány (tojás nélkül)

  • 2016.01.12.
  • 3






Egy újabb hajtovány, most friss snidlinggel (hála a cserepes fűszernövénynek), lilahagymával és fokhagymával megbolondítva, tojás nélkül, csökkentett sómennyiséggel.



Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt3 dllangyos tej0,5 dlolaj1 teáskanál só2 csapott kávéskanál cukor2,5 dkg élesztő
Hozzávalók a töltelékhez:

10 dkg vaj4 gerezd fokhagyma1 csipet só1 csokor friss snidling2 fej lilahagyma35 dkg sajt reszelve (fele füstölt, fele ementáli)+ a tetejére kevés olaj és egy kevés reszelt sajt
Elkészítés:

Az élesztőt a langyos cukros tejben megfuttattam. A lisztben elkevertem a sót, hozzáöntöttem a felfutott élesztőt és elkevertem. Beleöntöttem az olajat, majd lágy tésztát gyúrtam belőle. (Ha nagyon ragad a tészta gyúrjunk hozzá még egy kis lisztet, de vigyázzunk arra, hogy a tészta lágy maradjon.)A tésztát kb. 10-15 percen át dagasztottam, utána kettévágtam, két cipót formáltam belőle, majd lisztezett deszkán konyharuhával letakarva kb. kétszeresére kelesztettem. (Egyben is lehet készíteni a tésztát, de kényelmesebb két darabban ügyeskedni.)Amíg a tészta kelt, a vajat kissé megolvasztottam (csak annyira, hogy krémes, kenhető legyen), és elkevertem a zúzott fokhagymával és egy pici sóval.A sajtot lereszeltem, a snidlinget és a lilahagymát apróra vágtam.Miután a tészta megkelt, a két cipót egyenként vékony téglalapra nyújtottam. Megkentem őket a fokhagymás vajjal, megszórtam snidlinggel, lilahagymával és reszelt sajttal.Ezután a tésztákat szorosan feltekertem, mint a bejglit, majd a tekercseket trapézokra szeleteltem.A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire sorjáztam, a tetejüket vékonyan megkentem olajjal, és tettem rájuk egy-egy nagy csipet reszelt sajtot.
170-175 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt arany barnára sütöttem.