Füstölt szalonnás babfőzelék

  • 2016.01.01.
  • 9




A babona úgy tartja, hogy újév első napján szemes ételt (lencse, bab) kell enni, mert az a gazdagságot jelképezi. A hagyomány szerint az apró szemű ételek az aprópénzhez hasonlítanak, így a szerencsét, a bőséget és a gazdagságot jelképezik.

Íme egy mennyei füstös-babos egytál, amely reméljük meghozza szerencsénket 2016-ra. Boldog Új Évet!


Hozzávalók:

40 dkg füstölt angol szalonna1 db vöröshagyma1 db lilahagyma50 dkg fehérbab (száraz)3 db sárgarépa4-5 db babérlevélkevés só (a szalonna sós, így csak minimális kell)őrölt bors ízlés szerint1 teáskanál bio ételízesítő (vegyes fűszerkeverék szárított zöldségekkel)A rántáshoz: 1 púpozott evőkanál liszt + kevés olaj + 2 teáskanál őrölt pirospaprika + 3 dl tejfölElkészítés:


A babot alaposan átválogatjuk, megmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk.Másnap a babot abban a vízben, amiben ázott, a babérlevéllel együtt feltesszük főni.A sárgarépát megpucoljuk, felkarikázzuk és a babhoz adjuk.Közben a vöröshagymát és a lilahagymát apróra kockázzuk, az angol szalonnát szintén felkockázzuk.A szalonnát a hagymával együtt serpenyőben összesütjük, míg a szalonna kiengedi a zsírját és pirulni kezd.A hagymás-szalonnás sültet a babhoz öntjük, és együtt főzzük tovább.Sózzuk-borsozzuk, adunk hozzá kevés bio ételízesítőt, és alacsony fokozaton fedő alatt addig főzzük, míg a bab megpuhul.Végül rántást készítünk, és besűrítjük vele a babot.