FEJTETTBAB-LEVES TÁRKONYOSAN

  • 2018.10.01.
  • 8

Már nem sokáig lesz kapható a fejteni való bab, hiszen ez tipikusan nyári zöldség. Száritott bab télen is rendelkezésünkre áll , de
a hüvelyéből frissen kifejtett babnak különösen jó íze, és ráadásul gazdagabb vitaminokban is.Ha füstölt húst is teszünk hozzá igazán tartalmas leves kapunk, de ha anélkül készitjük
akkor is
nagyon
finom levest kapunk.Akár igy, akár úgy, amig lehet főzzünk friss fejtettbab- levest.1kg
fejteni való bab 2 sárgarépa 1 db vöröshagyma 1 fehérrépa 2 gerezd fokhagyma fél fej zeller, vagy egy kisebb csokor zellerlevél Pár szál petrezselyem 2 evőkanál olaj 2 evőkanál liszt 1 db paradicsom 1 db paprika húsalaplé esetleg 1 db leveskocka 2 db babérlevél 1 kávéskanál tárkony vagy izés szerint ételecet 1 teáskanál pirospaprika só bors tejfölElkészítés:A főzés előtti napon áztassuk be a babot, hogy a puffadást okozók nagy része kioldódjon.Mély tálba tegyük a kifejtett babot, hogy bőven elöntse a vizés hagyjuk egy éjszakára a vizben Másnap a zöldségeket tisztitsük meg, majd vágjuk fel tetszés szerint, hosszúkás darabokra vagy karikára. Egy lábosban hevítsünk kevés olajat és dobjuk rá a
kockára felaprított hagymát, amit aranyszinűre párolunk.. Ezután tegyük bele a répákat és a zellert, majd kevergetve süsssük egy-két percig. Adjuk hozzá a babot, és öntsük fel két liter vízzel. Amikor felforr, adjuk hozzá az alaplét esetleg
egy elmorzsolt leveskockát, ízlés szerint sót borsot, babérlevélet és adjuk még hozzá a paradicsomot és a paprikát , és a
megtisztitott fokhagymát is.A főzőlébe késhegynyi szódabikarbónát,is tehetünk mert az is segít elkerülni a puffadást. Néha kevergessük meg. Amikor a bab körülbelül kb. egy-óra múlva megpuhul, készítsük el a rántást. Kis lángon, kevés olajon zsemleszínűre piritsük
a lisztet,
végén megszórva kevés pirospaprikával. Ezt
folyamatosan kevergerés mellett. csináljuk. Ha kész engedjük fel hideg vízzel, habverővel keverjük simára és tegyük a leveshez. Apróra vágott petrezselyemmel,
tárkonnyal izesitjük, még tíz percig főzzük, majd melegen tálaljuk, Ha úgy gondoljuk ecettel savanyitsuk, izlésünk szerintTálaljuk tejföllel vagy anélkül.