JUHTÚRÓS, BRINZÁS POGÁCSA

  • 2017.10.26.
  • 7

Ennek a pogácsának az elkészitéséhez a legfontosabb, hogy minőségi juhtúrót használjunk.A szlovák brinzához szupermarketekben hozzá lehet jutni.A juhtúró, vagy másik közismert nevén a brindza a friss sajtok közül az ún. oltós alvadású sajtok közé tartozik.
A juh tejét 30-35 C-osra melegítik , majd beoltják. Több napig faedényekben érlelik, miközben renszeresen megkeverik.Ennek a folyamatnak a végére készül el a síma, könnyen kenhető, kissé csípős és sós, jellegzetes ízű túró.Hozzávalók:50 dkg fehér finomliszt2,5 dkg élesztő vagy 1 csomag porélesztőkb. 35-40 dkg juhtúró2 evőkanál
tejföl1 evőkanál só1,25 dl tej 10 dkg vaj esetleg margarin2 tojás sárgájaA tetejére:1 tojás sárgájaElkészítése:A vajat ha kemény
mikróban kissé
felolvasztjuk de nem folyósra , majd belemorzsoljuk a juhtúrót és simára keverjük vele.Adjuk hozzá a tejfölt, a sót, a tejet, majd a tojás sárgákat.Tegyük bele az élesztőt, a lisztet, keverjük, majd gyúrjuk össze. Takarjuk le, és egy éjszakára vagy bő három négy órára tegyük a hűtőszekrénybe.Felhasználás előtt húsz-harminc perccel vegyük ki a hűtőből, mert igy a tésztával könnyebb dolgozni.A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütés programra.A tésztát lisztezett felületen körülbelül két centire nyújtjuk minél magasabb, annál mutatósabb, és kicsi
vagy tetszés szerinti pogácsákat szaggatunk belőlük.A tetejüket először tojássárgával megkenjük majd lenmaggal és fekete szezámmaggal megszórjuk, és aranyszínűre sütjük, ami kb 20-25 perc