TABÁNI SALÁTA, MARADÉK SONKÁBÓL

  • 2017.04.23.
  • 4

A húsvéti sonka nagyon finom, de pár nap múlva már mindenki azon gondolkodik, mit lehet a megmaradtsonkával kezdeni. A legegyszerűbb a maradékot betenni a mélyhűtőbe, de egypár jó recept alapján, a megúnt izeket újakra lehet cserélni.Mivel szeretjük a majonézes salátákat igy most a maradék sonkából Tabáni salátát készitettem.A saláta nagyon kiadós, sült húsok mellé vagy friss ropogós kenyérrel vacsorára is kitünő étel.Hozzávalók : 5 tojás,2 közepes burgonya, 15 dkg sonka,

1 lilahagyma,kávéskanál só, ha szükséges
bors,
kb. 2 dl tejföl,majonézHa a majonézt házilag készíted :
2 db tojássárgája,1 ek. mustár,
1 tk. porcukor,
1 mokkáskanál só,2 dl olaj,
1 teáskanál citromlé,bors ízlés szerintA burgonyát puhára, a tojásokat keményre főzzük, és hagyjuk kihűlni. A sonkát vágjuk csíkokra.A majonézt elkészítjük: a tojássárgájához hozzáadjuk a mustárt, majd a porcukrot, a sót, és a borsot, alaposan összekeverjük. Lassan, kicsi adagokban folyatjuk hozzá az olajat. Fontos, hogy csak akkor menjen rá a következő adag olaj, ha az előzőt már teljesen felszívta a tojás! Ha a teljes olajmennyiséget felvette a tojás, hozzáöntjük a citromlevet. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.A majonézt keverjük el a tejföllel, ízesítsük sóval, borssal, adjuk hozzá az összevágott sonkát, az apróra vágott hagymát. ( újhagyma
is mehet bele, a lila helyett) Nagylyukú sajtreszelőn reszeljük bele a kihűlt kemény tojásokat valamint a burgonyát. Jól keverjük el.Könnyitésként kész light majonézzel és a tejföl helyett joghurttal
is készithetjük.Hagyjuk egy éjszakát a hűtőben, hogy az ízek összeérhessenek!