Nyúlpaprikás kucsmagombával, zöldborsóval, medvehagymás túrógombóccal

  • 2016.03.30.
  • 9

Nemrég benéztem a blogra, és elszörnyedtem rajra, hogy immár fél éve tart a pangás. Hogy megtört a hallgatásom, az a nyúlnak köszönhető, aki egyébként mostanában karácsonykor rendszeresen eljátssza a becsületét azzal, hogy szinte mindig húsvéti időt rendez télvíz idejére, és tavasszal bezzeg, amikor kéne, máshol kószál. Mivel jó nyúlforrásom akadt, ezért előszeretettel torlom meg a nyúl által okozott bosszúságokat. Legutóbb kettő is érkezett a konyhára, az egyiket jól megsütöttem, egészen pontosan a pörköltnek és sütni való dolgokat összecsoportosítottam, mert ugye a gerinc jobb sütni, a borda meg inkább főzni való. Következő hétre pedig összedobtam ezt a pörköltet vagy inkább paprikást. Bár megesküdtem, hogy nem lesz medvehagymás recept, ez a medvehagymás gombóc csak mint köretként kerül említésre.

Hozzávalók (kb. 6 adag)- 1 nyúl főbb alkatrészeire bontva- 150g kucsmagomba- 400g zöldborsó (mirelit)- 1 fűszercsomó (babér, rozmaring, zsálya, kakukkfű)- 1 palack száraz rozé- 2 fej vöröshagyma- 3-4 gerezd fokhagyma (kés lapjával zúzva)- zsír vagy olívaolaj, só, bors, pirospaprika- 50 deka túró- 5 tojás- kb. 20 deka zsemlemorzsa- 1 szép nagy csokor medvehagyma- só
1. A nyúl alkatrészeit forró serpenyőben olívaolajon körbepirítom, amelyik kész, mehet a lábasba.
2. A felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát olívaolajban vagy zsírban üvegesre pirítom, a végén sózom, a paprika harmadát hozzáadom, majd kisvártatva felöntöm a bor egy részével, felkapargatom a pörzsanyagokat, majd mehet a nyúl után. A maradék borral még kiöblítem a serpenyőt, ezt is a nyúl után küldöm. Felforralom, majd kis lángon kb. 50-60 perc alatt megfőzöm.
3. 10-15 perccel, mielőtt kész van, hozzáadom a pirospaprikát, így jobban megmaradnak az ízei, és ennyi idő alatt szépen el is oszlik a lében. Ekkor hozzáadom a megtisztított, nagyobb darabokra vágott kucsmagombát is. Ha nem vagyok lusta, serpenyőben le is pirítom előtte. A zöldborsót csak az utolsó 1-2 perce teszem bele.
4. Amíg a nyúl megfő, elkészítem a gombócot. Villával összetöröm a túrót, beleütöm a tojásokat, enyhén megsózom, a túróban villával felverem. Jöhet hozzá a finomra vágott medvehagyma és a morzsa, gyorsan összedolgozom, pingpnglabdányi gombócokat formázok belőle. Forró, lobogó vízben kifőzöm és leszűröm.