Turbolyás zöldborsós borjúragu

  • 2013.03.07.
  • 3

Mostanában többször nézegettem a képeket, amelyeket a tavaly novemberi hosszú hétvégén követtünk el Szent György-hegyi kirándulásunk alkalmával. Természetesen az ételfotók is izgalommal töltöttek el, különösen azért is, mert most újra aktuálisak lesznek, hiszen kezdődik a turbolyaszezon. Valamilyen okból kifolyólag a tavalyi ősz olyan szépre sikerült, hogy a Szent György-hegyen november elejére hatalmas, friss, zsenge turbolyamezők alakultak ki, így csatangolásunk közben bőségesen tudtunk szedni a konyhára. Ennek egyik következménye az alábbi egyszerű, 20 perc alatt elkészíthető recept.

Fotó: Mile Orsolya
 
Hozzávalók (4 fő)- 60 deka borjúkaraj (ha csontos, legyen 1 kg)- 300-350g zöldborsó (lehet mirelit)- 4-5 szárzeller-nyél- 2 közepes fej lilahagyma- 1 fej fokhagyma- nagy csokor turbolya- 250 ml tejszín- 100-120 ml száraz fehérbor (stílusosan Szászi Endre-féle olaszrizling)- só, bors- olívaolaj
1. A borjúkarajt ujjnyi vastagra szeletelem. A szárzellert félcentis síkokra vágom, a lilahagymát félfőre hosszában aprítom, a fokhagymagerezdeket pedig elenegndő csak hosszában kettőbe-háromba felvágni.
2. A borjúkaraj szeleteket kevés olívaolajon mindkét oldalon 2-2 percig sütöm forró serpenyőben, majd félreteszem, és csak ekkor sózom, nem is túl erősen.
3. A serpenyőbe csorgatok még olívaolajat, megfuttatom rajta a hagymaféléket, sózom, borsozom, felöntöm a borral, miközben kiforralom, felkapargatom a pörzsanyagokat. Jöhet bele a tejszín, és hozzáadom a zöldborsót is. Amikor megforrt, visszateszem a borjúkarajt, és most már jóval kisebb lángon addig párolom, míg a zöldborsó megpuhul. Végül beleforgatom a finomra vágott turbolyát. Bagettel, kovászos kenyérrel, vagy valamilyen jobb fajta kiflivel érdemes tálalni, és ha már a Szent György hegyen vagyunk, igyunk hozzá helyi olaszrizlinget. Sokat :)