Csuka gyömbérrel, édesköménnyel, rizzsel, ázsiai módra

  • 2013.02.19.
  • 0

A Stahl magazin téli számában megjelent gyömbéres csuka receptjét alakítottam át, úgy hogy most főétel legyen belőle. A csuka vad-jellegű, erőteljes ízével jól megállja a helyét a megszokottól eltérő, akár ázsiai ízvilágú ételekben is, érdemes próbálkozni vele ettől eltérő, más kombinációban is. A csuka teljesen szálkamentes filézését lásd az előző posztban.


Hozzávalók (4 adag)- 1 nagyobb vagy 2 kisebb csuka (élősúlyban 1.2 kg)- 860-90 g gyömbér- 1/2 édesköménygumó- 1 fej fokhagyma- 1 csokor újhagyma- 1 bió citrom- 1 csokor petrezselyemzöld- 1/2 csili- 4 ek. lágy, japán szójaszósz- 1 ek vietnami halszósz- 180 g rizs- olívaolaj (nyugodtan használható, de lehet más olajféle is)- 2 tk. szezámolaj
1. A csukát szálkamentesre filézem, majd 1 órát hagyom pihenni a pulton.
2. A rizst kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára párolom.
3. A gyömbért megtisztítom (kanál élével könnyedén lekaparható a héja), hosszában megfelezem, és vékonyra felszeletelem. Az édesköményt fél cm-es szálakra vágom. A fokhagymát hosszára vékonyan felszeletelem.
4. Wokot vagy nagyon vastag falú serpenyőt hevítek. Kevés olajon megpirítom benne először a csuka bőrös felét, majd átfordítom, és még bő fél percet a másik oldalát. Nagyon enyhén sózom, előmelegített tálra szedem.
5. A gyömbért, édesköményt, és a fokhagymát külön-külön átpirítom kevés olajon a wokban, és félreteszem.
6. A csukát falatnyi darabokra vágom, és a zöldségekkel és a rizzsel  együtt visszateszem a wokba, a finomra vágott csilivel és szójaszósszal, halszósszal dobva-rázva összepirítom. Ráreszelem a citrom héját, ráfacsarom a citrom levét, rácsepegtetem a szezámolajat, és a felaprított újhagymával és petrezselyemzölddel összeforgatom és a wokból tálalom.