Sertésszűz kakukkfüves sütőtökpürével, pirított vargányával

  • 2012.10.19.
  • 3

Az idei nyár nem kényeztetett bennünket gombával, azonban az őszi esőzések hatására mégsem kell az idén teljesen lemondani a friss vargánya élvezetéről. Az elmúlt hetekben a piacon megjelentek a gombászok, mondanom sem kell, hogy azonnal kihasználtam a kínálkozó lehetőséget. Így el is maradt a szombati halnap, amit később azért bepótoltunk. Következzék most tehát egy ízig-vérig őszi recept, mi nagyon szerettük.


Hozzávalók (2 főre)- 1 kisebb sertésszűz (300g)- só, bors, olívaolaj- 1 kisebb sütőtök (1 kg)- 30g vaj- kakukkfű- 1/4 szerecsendió- 250 g friss vargánya- 1 kisebb fej vöröshagyma- 1 ek. balzsamecet- kakukkfű, petrezselyemzöld
1. A tököt négybe vágom, magját kikaparom, forró sütőben szép aranybarnára sütöm (kb. 2-3 óra, sütőtől is függ).
2. A szüzet sütés előtt egy órával kiveszem a hűtőből, a hártyákat levagdosom róla, a pulton hagyom "átmelegedni". A gombát és a hagymát feldarabolom. Amikor eljön az ideje, felforrósítom a serpenyőt, pár csepp olajat locsolok bele, és gyorsan körbepirítom a húst. 180 fokos sütőben 13-14 percet sütöm, majd 10 percet pihentetem szeletelés és tálalás előtt.
3. A forró serpenyőbe locsolok még olajat, és megpirítom rajta a gombát és a hagymát. Amikor szép színe lesz, megszórom sóval-borssal, egy evőkanálnyi balzsamecettel, esetleg egy kis vágott kakukkfűvel, petrezselyemzölddel, végül összepirítom.
4. A tököt kikaparom a héjából, dobok bele egy csipet sót, hideg vajat és finomra vágott kakukkfüvet, egy kevés szerecsendiót reszelek bele, majd villával összetöröm, eldolgozom.
Egy pohárka félszáraz badacsonyi olaszrizlinget el tudnék képzelni hozzá.