Süllő birspürével, rózsabors mártással, szőlővel, brokkolival

  • 2012.09.24.
  • 1

Remélem, hogy hamarosan elkészül a kecskeméti piac felújítása és ismét birtokba vehetik a város lakói. Az átmeneti szükségmegoldás miatt nem szívesen járok ki, és ha ki is megyek, általában igyekszem hamar megpattanni, gyűlölöm a tömeget, a szűk helyet, a zsúfoltságot. Mindehhez hozzávéve az idei év extrém időjárása miatti gyatra termést és kínálatot, nem is nagyon volt miért kijárnom, ez pedig meglátszik a blogon is, alig van új bejegyzés. Mivel bizonyítottan alapanyag-fetisiszta vagyok, ez nem is csoda, hiszen ha találok valami különlegeset, valami jót, akkor rögtön beindul a fantáziám, pörög a kerék. Így volt ez szombaton is, rengeteg lelkesítő dolgot láttam és vásároltam: jalapenjo, hamburg szőlő, ökörszív paradicsom, brokkoli, zsenge retek, újhagyma, birsalma, süllő, bőrös malackaraj, stb., így aztán a menü eltervezésénél szokatlanul bőséges kelléktár állt a rendelkezésemre



Első felvonásban lássuk, mi történt a szombati halnap alkalmával. Köretként a birset rózsaborsos redukcióban  almával és édesköménnyel szerettem volna kipróbálni, de most nem volt sehol sem édeskömény, így B tervet kellett kieszelni. Még jó, hogy mindent megvettem, ami megtetszett, így jött képbe a brokkoli és a hamburg szőlő.
Hozzávalók (2 adag)- 1 kisebb süllő (5-600g)- só, bors, olívaolaj- 4 kisebb birsalma- 20 g vaj- 1/4 szerecsendió- csipet só- 1 tk. egész rózsabors- 10 szem hamburg szőlő- 1 kis brokkoli- só- egy nagy csurdítás lágy olívaolaj, pl. Alchimia az Olívaligettől
1. Sütés előtt egy órával a halat megtisztítom, lefilézem, borsozom és kiteszem a pultra .
2. A birsalmát negyedelem, kivágom a magházat, ha vannak lakók eltávolítom őket. Meghámozom, de a héjával együtt teszem fel főni, nem teszek alá sok vizet, csak max. 2 dl körül, hogy ne is lepje el. Lefedve, lassú tűzön kb. egy óra kell neki. Amikor készen van, a birshúst, a héját és a keletkező birslevet külön választom. Kicsit le is csepegtetem, a héjat alaposan ki is nyomkodom. A birshúst villával összetöröm, szerecsendiót reszelek bele, és hideg vajjal és egy csipet sóval összedolgozom.
3. A brokkolit meggőzölöm, kb. 12 perc alatt, mikor kezd puhulni a tizedik perc táján, akkor megsózom, és visszateszem a fedőt. Tálalás előtt levágom a torzsáról tálra szedem és meglocsolom az olívaolajjal.
4. Serpenyőt forrósítok és pár csepp olívaolajon közepes vagy inkább egy kicsit kisebb láng használata mellett először a hal bőrös felét ropogósra sütöm, az első fél percben a bőrét a serpenyőhöz nyomva, majd sózom, és átfordítom, a másik oldalának 40 másodperc elég. Előmelegített tálra szedem bőrös felével felfelé, ott is megsózom és 5-6 percet pihentetem.
5. Eközben a birslevet besűrítem 60 ml környékére, ha nem elég édes, egy mokkáskanálnyi barna nádcukorral finomítok rajta. Amikor kezdi elérni a célmennyiséget, beledobom a rózsaborsot és a megmosott szőlőszemeket. Épp csak összeforralom.
Most elmaradt  bor, az összahtás alapján egy jófajta olaszrizlinget, esetleg egy száraz furmintot (pici maradékcukorral) tudnék elképzelni hozzá.