Sertésszűz paradicsomos ceruzababbal

  • 2012.08.13.
  • 6

Így jönnek a véletlenek. Eredetileg úgy volt, hogy vettem a piacon egy szüzet, és némi ceruzababot. Ez utóbbival azt terveztem, hogy majd meggőzölöm és vinegrettel csinálok belőle valami saláta-szerűséget. Hát nem így lett, szinte az utolsó pillanatban, amikor már levágtam babok felső szárát, meggondoltam magamat. Előbányásztam az utolsó paradicsomkonzervet a spájzból, és ezt használtam fel, ha úgy vesszük, egyfajta alternatív zöldbabfőzelék készült. A csilivel kissé túlzásba estem, csípett rendesen, de így volt jó.


Hozzávalók (2 adag, előételként 4 adag)- 1 sertésszűz (400g)- 3-4 ek olívaolaj- só, bors- 600 g ceruzabab- 4 gerezd fokhagyma- 1 paradicsomkonzerv (400g)- 1/4 csillagánizs, 1 tk római kömény. 1/2 csili, 1 tk. feketebors- 1 babérlevél
1. A babot megtisztítom, kb. háromba vágom. Fokhagymát finomra aprítom. A száraz fűszereket mozsárban megtöröm. A szüzet lehártyázom, megfelezem, hogy beleférjen az edénybe.
2. Vastag falú, széles lábast egy percig hevítem, beleöntöm az olívaolajat, és gyorsan körbepirítom a hőst, amelyet tepsibe helyezek, sózom-borsozom, és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 15 percre. Utána fóliával lefedve 8-10 percet pihentetem.
3. A visszamaradt olajon megfuttatom a fokhagymát és babot, illetve a babérlevelet és a fűszereket. Hozzáadom a paradicsomkonzervet, a paradicsomokat csak kézzel vagy fakanállal szétnyomkodom. Sózom, és kis lángon lefedve kb. 10-15 percet párolom, néha megkavargatva.
4. A húst felszeletelem, a tányérra kiszedem a babot, és ráhelyezem a szeleteket.