MEGGYLEVES

  • 2011.06.13.
  • 2


már napok óta megy a nyafogás, hogy legyen meggyleves, na ma végre lesz,a meggylevesben amúgy az a jó, hogy ha nem magoz az ember, akkor drámaian gyorsan elkészül, csak a lehűtős rész, na az körülményesebb kicsit
szóval fél kiló meggyet (aki nem bír magával kimagozhatja) 4-5 evőkanál (nád)cukorral, kis vaníliával, 1 kávéskanál őrölt fahéjjal, ugyanennyi egész szegfűszeggel (ez utóbbit fűszertojásba rakva) felteszünk főni bő 1 liter hideg vízben (ha karácsonyról brutális mennyiségű mézeskalács fűszerkeverék maradt, akkor a a fahéj-szegfűszeg helyett használjuk el azt, kb 3 teáskanálnyit)
míg összeforr a meggy a vízzel, addig egy kis pohár (2 dl) tejfölt kikeverünk 1 evőkanál keményítővel, és ha forr a leves, átkanalazunk apránként ehhez a keverékhez egy-két evőkanálnyit, azzal is simára keverjük, majd a lángot kicsire véve a leveshez öntjük folyamatos keverés mellett a tejfölös-keményítős keveréket (ez bonyolultnak tűnik, de valójában az a cél, hogy a keményítő ne csomosódjon be, azt meg így érhetjük el) - aki extrábbra vágyik, az plusz 2 deci tejszínt is keverhet a tejfölbe
még egyszer összeforralom, és kész is, már csak hűteni kell, vízfürdőben vagy türelemmel, hűtőbe csak már lehűtött levest tegyünk (érdemes pl áttölteni lehűtött jénaiba az egészet),
ha nem időben álltunk neki a főzésnek, akkor meg az a titok, h kevesebb vízzel kell elkészíteni a levest, és a kész levesbe nagy mennyiségű jégkockát kell dobálni, így hamarabb lesz hűvös a leves, és tud menni a hűtőbe vagy a fogyasztásra, de a jégkockás verziónál nem illik a levest másnapig eltenni, mert veszélyeket rejthet magában)