Lisztmentesen írta

  • 2013.07.25.
  • 9

A munkám során időnként orvosokkal hoz össze a sors. A héten is volt nálam egy gasztroenterológus. Beszélgettem vele az endoszkópos vizsgálatokról és elmeséltem neki, hogy nekem régen milyen sokat fájt a gyomrom és amikor először megtükrözték, akkor nem is vették észre, hogy lisztérzékeny vagyok. Erre azt mondta, hogy azt nem is veszik észre, azt laboratóriumi vizsgálattal mutatják ki. Ez érdekes, mivel nekem először laboratóriumi vizsgálat mutatta ki a gliadinnal szembeni ellenanyagot és az orvos akkor azt mondta, hogy csak akkor lehet kijelenteni, hogy lisztérzékeny vagyok, ha elvégzik az endoszkópos vizsgálatot. Arról is beszélgettünk, hogy a lisztérzékeny betegeket „követni kell”, vagyis időnként kontrollálni. Ez jó! Nekem majdnem 4 éve leírta a gasztroenterológus, hogy lisztérzékeny vagyok, szakorvosi igazolást is kiállított, amire adókedvezményt kapok, de azóta soha senki nem végzett kontroll vizsgálatot. Erről ennyit:( Gombás-rizs Egy nagy sárga paprikát feldaraboltam és olajon megsütöttem, majd rádobtam 25 dkg barna csiperkegombát feldarabolva. Egy ideig együtt sütöttem, sóztam, borsoztam és egy paradicsomot is hozzáadtam kisebb darabokra vágva. Ezután egy dl pohárnyi rizst öntöttem rá ás 1,5 dl vízzel nyakon öntöttem. Miután felforrt, fedőt tettem rá és 8 percig főztem, majd lekapcsoltam a gázt és fedő alatt hagytam tovább puhulni. Ecetes-sós-cukros-olajos-mustáros öntettel elkevert jégsalátával ettük. Paleo-zsemle Egy csésze lenmagot kávédarálóval megőröltem, ugyanennyi sós mogyorót megdaráltam, valamint lereszeltem egy kisebb sárgarépát. Ezeket összekevertem, kicsit még megsóztam és kevés szódabikarbónát is kevertem bele. Forró vízzel nyakon öntöttem és hagytam állni, hogy a lenmag megszívja magát. Időnként kevés vizet adtam hozzá. Amikor már nem dagadt tovább, akkor vizes kézzel kis gombócokat gyúrtam és zsírpapírral kibélelt sütőlapra tettem. Aztán valamennyi golyóra rátenyereltem, hogy lapos legyen, majd 15 perc alatt 190 °C-on megsütöttem.A darált lenmag jobb, mint a lenmagliszt!!! Meggyes-süti(eredetileg piskótának készült) a képet később teszem be, mert a süti éppen hül 9 dkg kukoricalisztre ráöntöttem 0,75 dl tej és 0,75 dl olaj keverékét, melyet előzetesen felforraltam. Hagytam állni, hogy a kukorica elveszítse a jellegzetes rossz ízét. Fél óra múlva tettem hozzá 9 dkg rizslisztet, 10 dkg cukrot, 2 tojássárgáját és kevés szódabikarbónát. Ezt az egészet összekevertem, majd hozzákevertem 2 tojásfehérje keményre vert habját. A tésztát egy kis méretű tepsibe öntöttem, majd az utolsó pillanatban felnyitottam egy üveg meggybefőttet és a tésztára szórtam. Addig sütöttem, amíg meg nem barnult a teteje. A végén kinyitottam egy kicsit a sütőajtót és a kész sütit a sütőben hagytam kihűlni. Meglepő módon nem esett össze.