Lusta csirkés pite

  • 2015.12.30.
  • 4

Rengeteg amerikai oldalon szembejött már a “chicken pot pie” és annak különféle verziói. A chicken pot pie alja egy besameles, csirkés, zöldséges ragu, a tetején pedig valamilyen tészta van, és összesütik az egészet. Ez a a recept a tésztakészítést rövidíti le, tészta helyett krumpli krokett kerül a ragu tetejére.És hát igen, nekem “véletlenül” éppen mosolygós krokettem volt itthon.Ez a tejmentes változat receptje, természetesen le lehet cserélni az olajat vajra és a szójatejet tejre (és nem végigolvasni az össze krokett zacskóját, hogy melyik tejmentes).Hozzávalók1,5-2 csésze maradék főtt vagy sült csirkehús* 1,5-2 csésze zöldség – én apróra végott sárgarépa és borsó kombinációt használtam, de kerülhet bele kukorica, vagy zöldbab is 1 kis hagyma apróra vágva 1 szál angolzeller apróra vágva (kihagyható, ha épp nincs kéznél) 2 evőkanál olaj 2 evőkanál liszt 1 csésze szójatej fél csirkeleves-kocka (tejmentes) 1 kávéskanál kakukkfű só, bors mirelit burgonya krokett (tejmentes)A olajat közepes lángon felhevítem, és 5-8 perc alat üvegesre párolom a hagymát és a zellert. Közben összekverem a szójatejet, a leveskockát és a kaukkfüvet.A hagymát megszórom a liszttel, pár percig kevergetve pirítom, majd lassú sugárban, folyamatos keverés mellett hozzáadom a tejet. Felforralom, pár percig főzöm, majd belekeverem a zöldségeket és a húst. 5-10 percig főzöm, közben rendszeresen megkeverem. Megkóstolom, és ha szükséges, sózom, borsozom.Elosztom két kis sütőtálba, a tetejére kroketteket rakok. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20-25 percig sütöm. Akkor jó, ha a krokett megpirult kicsit.Pár percig hűlni hagyom, majd tálalom.2 adag lesz belőle.*lehet nyers, kis kockákra vágott csirkehúsból is készíteni, akkor egy kicsit tovább (5-10 perccel) kell főzni.