Tagliatelle spárgával és gorgonzolával

  • 2013.06.16.
  • 0

Azt hiszem utolsókat rúgja a spárga-szezon, mert elég sok erőfeszítésembe telt, mire találtam zöld spárgát (és már nagyon benne vagyunk a júniusban…). Annyira meg nem vagyok kétségbeesett, hogy fehéret vegyek. Azt hiszem egy csomag fehér spárgát ettem idén (ahhoz az ételhez kifejezetten az kellett), egyébként mindig a zöld spárgás receptektől csillan fel a szemem, vagy ha kétféle szerepel a leírásban, kihagyom a fehéret, és kétszer annyi zöldet használok (az ízét is jobb szeretem, és a spárga-hámozás nem a legkedvencebb tevékenységem).Szerencsére a piacon volt még zöld, úgyhogy meg tudtam főzni szombat ebédre ezt a végtelenül egyszerű tésztát. Elég sokat ki kellett dobjak a spárgából, úgyhogy ketten simán elpusztítottuk a félkilós csomagot, és én nagyon kevés tésztával számolok egy főre (5-6 dkg – nem tévedés!). Úgyhogy akinek fordítottak a preferenciái (vagy nem kell kidobja a spárga felét), nyugodtan növeljen a tészta mennyiségén, miközben a spárgáén nem változtat. Hozzávalók: 50 dkg zöld spárga 1 dl tejszín 10 dkg gorgonzola (vagy más, hasonló sajt) 10-12 dkg tagliatelle só, bors olívaolaj A spárgát megtisztítom, és 3 cm-es darabokra vágom, egy tepsibe szórom, meglocsolom egy kis olívaolajjal, sózom, borsozom, és előmelegített, 200 fokos sütőben 12 percig sütöm. A tésztát megfőzöm a dobozon található utasítás szerint. Közben a tejszínt és a sajtot összeforralom. A lecsöpögtetett tésztát összekeverem a mártással és a spárgával, és azonnal tálalom. 2 adag lesz belőle.