Zabpelyhes, mogyoróvajas csokis keksz

  • 2013.03.09.
  • 1

A korábban ígért másik Martha Stewart recept – fehérliszt nélküli keksz. Csinálhattam volna nyírfacukorral is, de ezekben a kekszekben nagyon jó az a plusz íz, amit a nádcukor hozzátesz. Az összevágott csokoládé mellé földimogyoró is kerülhet bele, én azt kihagytam, nem is volt itthon, és az olajos-mag allergia ennyit még elbír, az már valószínűleg sok lett volna.Nagyon jól lehet kisméretű fagylaltos-kanállal adagolni (angol nyelvű webáruházakban úgy érdemes rákeresni, hogy cookie scoop).Hozzávalók:1,5 csésze zabpehely2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt1 kávéskanál sütőpor1 kávéskanál szódabikarbóna3/4 csésze nádcukor11 dkg vaj1/4 csésze mogyoróvaj1 tojás1 teáskanál vanília kivonat1-1,5 csésze apróra vágott étcsokoládé (étcsokoládé-lencse)(opcionális: 1 csésze összevágott földimogyoró)A zabpelyhet, a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverem. A vajat és a mogyoróvajat habosra keverem, majd beledolgozom a cukrot, a tojást és a vanília-kivonatot. A zabpelyhes keveréket több részletben hozzáadom. Végül belekeverem a csokoládét.Kis golyókat formázok, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket – legyen köztük elég hely, mert ki fognak lapulni! Előmelegített sütőben 175 fokon (légkeveréssel), kb. 12* perc alatt megsütöm. Pár percig a tepsiben hagyom, majd rácsra teszem hűlni.*méretfüggő, nagyobbaknak 15 perc is kellhet.