CSIKOS játék: Mogyorós aranygaluska bazsalikomos erdeigyümölcs lekvárral töltve és bazsalikomos fehércsoki-öntettel

  • 2013.05.21.
  • 4

A múlt héten váratlanul megérkeztek hozzám a CSIKOS lekvárok, amiket BoldogKukta Ági küldött el nekünk a Csikos Lekvárok és Kocsis Manufaktúra jóvoltából. Még aznap délután meg is kóstoltuk őket Orsibarátnőmmel. Örömmel konstatáltam, hogy a legfinomabb lekvár (erdeigyümölcs lekvár friss bazsalikommal) jutott nekem a játékban (melynek leírását BoldogKuktánál ITT találjátok).Fotó: Molnár Zoltán
De mit is készítsek belőle? Első ötletem az volt, hogy készítek egy nagyon szép, nagyon LKs, nagyon Zsanis gigatortát. De aztán újragondoltam és úgy gondoltam átlépem a blog eddigi képzelt határait és legyen valami különleges: valami sós. A sósról eszembe jutott a mogyoró. A mogyoróról pedig az aranygaluska. Hogy hogyan? Úgy hogy, már tavaly ősz óta az jár a fejemben, hogy készítenem kellene aranygaluskát.1) A diót nem szeretem.2) Életemben egyszer ettem aranygaluskát, így bátran kísérletezgethetek, mert nincs mihez viszonyítanom.Legyen hát mogyoróval. És legyen töltött. Lekvárral töltött.Így született meg az alábbi recept.Anyukám segítségét kértem, mert a tésztában szerettem volna hagyományos aranygaluska tésztánál maradni. Az ő ajánlására egy édes buktatésztát vettem alapul.Azonban a lekvár különlegessége a friss bazsalikom, nem szabadott, hogy kárba vésszen, ezért a hagyományos vaníliasodó helyett fehércsokis öntetet kreáltam hozzá egy kis friss bazsalikommal megbolondítva.Fotó: Molnár ZoltánPróbáljátok, szeressétek, kóstoljátok! :)Hozzávalók:A tésztához (12 muffinformához és egy 18 cm-es tortaformához elegendő):500 g liszt2 tojássárgája60 g olvasztott vaj25 g élesztő3 dl tej2 + 3 ek cukorcsipet sóA mogyorós borításhoz:300 g mogyoró apróra törve (én sótlant használtam, bevállalósak használhatnak sósat is :))100 g cukor120 g olvasztott vajAz öntethez:200 g fehércsoki200 ml főzőtejszín50 g vaj1 csokor friss bazsalikom+1 kis vaj a forma kikenéséhezFotó: Molnár ZoltánKészítsük el a tésztánkat:1) Langyosítsunk fel 1,5 dl tejet, adjunk hozzá 2 ek cukrot, morzsoljuk el benne az élesztőt és keverjük össze. Hagyjuk felfutni kb 5 perc alatt.2) Míg az élesztő felfut, mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a 3 ek cukrot.. Egy másik tálban a tojássárgáját keverjük el és adjuk hozzá a maradék tejet és a csipet sót.3) Amikor az élesztő felfutott, a cukros liszt közepébe vájjunk egy kis lyukat és öntsük bele a tejes élesztőt. Keverjük össze majd adjuk hozzá a tojásos tejet is. Igyekezzünk minél homogénebbre gyúrni a tésztánkat.4) Majd adjuk hozzá az olvasztott vajat és gyúrjuk össze a tésztával.5) Tegyük lefedve meleg helyre 1 órára, hagyjuk megkelni a tésztát.Míg a tészta kel:6) A sótlan mogyorót törjük apróra (aprítógépben vagy ennek hiányában folpackba csavarva klopfoló segítségével) és adjuk hozzá a kimért cukrot.7) Készítsük el az öntetet: forraljuk fel a tejszínt a kockára vágott vajjal. Amikor felforrt, vegyük le a tűzről és a kockára darabolt fehércsokit rakjuk bele és várjuk meg míg kicsit megolvad, majd kavarjuk homogénné, forraljuk össze a tejszínnel és rakjuk bele a bazsalikomot apró darabokra vágva.Fotó: Molnár ZoltánAmikor a tésztánk megkelt:8) A tortaformánkat vagy a muffinformákat kenjük ki vajjal, az aljára érdemes sütőpapírt vágni.9) Az olvasztott vajat, a cukrozott mogyorót, a lekvárt, a tortaformát és egy kanalat készítsünk a kezünk ügyébe.10) A kanalat az olvasztott vajba mártva vágjunk kis darabot a kelt tésztánkból. A tésztát húzzuk szét, töltsük meg a lekvárral, majd alaposan zárjuk le. Forgassuk meg a cukros mogyoróban és helyezzük a formánkba. Néha locsoljuk meg a kis golyókat az olvasztott vajjal (szintenként akár) és alaposan rakjunk rá a cukrozott mogyoróból is. Ezt ismételjük addig míg a formánk 3/4-ig meg nem telt.(Muffinformába kb 4-5 kis golyó fér, ezért igyekezzünk minél kisebb golyókat gyártani...igen, igen, nem mondtam, hogy gyors az elkészítése :))11) Rakjuk meleg helyre a tésztával megrakott formánkat kb 20 percre, hogy tovább keljen a tésztánk.12) Ekkor kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 160 fokra.13) Amikor letelt a 20 perc és a tésztánk szépen még jobban megkelt, csorgassuk meg kissé a tetejét az olvasztott vajjal és rakjuk a sütőbe kb 40-45 percre. 30 perc körül érdemes rápillantani, mert ha nagyon pirulna a teteje, akkor egyszerűen csak terítsünk a tetejére alufóliát és süssük így tovább. A vége felé ekkor vegyük le a fóliát, hogy szépen megpiruljon.14) Hagyjuk langyosra hűlni a formában, majd óvatosan szedjük ki. Még langyosan tálaljuk a bazsalikomos fehércsoki-öntettel.Fotó: Molnár ZoltánHogy milyen lett?Pirított mogyoró, savanykás lekvár, édes tészta, mindez langyosan, fehércsokis öntettel? Szerintem szavak nélkül is el tudjátok képzelni, hogy MENNYEI! :)A képekért ismételten óriási köszönet Molnár Zoltánnak :)