Citromos joghurttorta

  • 2013.04.27.
  • 2

Egy könnyű édességre vágytam, amit tudok hozni nektek is - ebben az elhanyagolt időszakban. Gondolkodtam, gondolkodtam, hogy mi legyen, majdnem megint egy gyümis clafoutis-t csináltam, aztán eszembe jutott, hogy az új Neil Perry: Jól enni, jól lenni könyvéből még nem is csináltam semmit, így abból kinéztem ezt a tortát majd el is készítettem. Ezúttal diétásan, így tejszínhab és gyümölcsök nélkül, de legközelebb biztosan valamilyen gyümölccsel, banánnal, eperrel, málnával fogom elkészíteni :)Hozzávalók (18 cm tortaformához):330 g görög joghurt4 tojás3 ek liszt1 citrom (héja és leve)1 rúd vanília kikapart belsejekevés vaj a tortaforma kikenéséhez100 g cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű más édesítőszerOpcionálisan a tetejére:tejszínhab, gyümölcsök, olvasztott vagy reszelt csokoládé1) Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.2) A tortaformánkat kenjük ki vajjal majd az aljára és az oldalára is rakjunk sütőpapírt.3) Válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéből verjünk kemény habot. Rakjuk félre.4) A tojássárgáját az édesítőszerrel vagy cukorral keverjük fehéredésig.5) Adjuk a tojássárgájához apránként a lisztet, a joghurtot, a vaníliát, a citrom kifacsart levét és reszelt héját is. Keverjük homogén masszává.6) Végül a masszához óvatosan adjuk hozzá a tojásfehérjehabot és keverjük össze határozott mozdulatokkal.7) Öntsük a tésztát a tortaformába és kb 45 perc alatt süssük készre. 30 perc körül elkezd barnulni a teteje, ha nagyon sötétedik, akkor rakjunk a tetejére alufóliát és így süssük tovább. A sütés vége felé sütitűvel ellenőrizzük, hogy készen van-e már a tortánk: ha nem ragad rá a tészta a tűre, akkor már jó a tortánk.8) Vegyük ki a formából és hagyjuk kihűlni. Magában, tejszínhabbal, gyümölcsökkel, dzsemekkel, csokoládéval díszíthetjük.