Liszt nélküli kókusztorta vérnarancsdzsemmel és forralt boros aszalt szilvával

  • 2013.03.17.
  • 8

Tegnap voltunk bolhapiacozni. Ott ittunk aszalt szilvás forralt bort. Annyira ízlett, hogy muszáj voltam itthon is kipróbálni. Illetve ha már a hétvégén úgyis elhatároztam, hogy felavatom az újonnan beszerzett BeCake-es tortatálamat, így összekötöttem a kettőt és készítettem hozzá egy liszt nélküli tortát (ha már diéta van vagy mifene) és az itthoni alapanyagokból rittyentettünk egy light-os tortát.Ilyen lett:Hozzávalók:A tortához - 18 cm-es tortaformához: 120 g kókuszreszelék + egy kicsi a tortaforma kikenéséhez40 g mandulaliszt4 tojáscsipet só100 g nyírfacukor (xilit)30 g vaj olvasztva10 g sütőpor 3 ek víz Az aszalt szilvához:0,5 l víz1 csomag aszalt szilva1 citrom szegfűszegegész fahéj50 g nyírfacukor (xilit)1 l bor (nekem most fehér volt itthon) 0) Kapcsoljuk be a sütőt 170 fokra (én most légkeverés nélkül sütöttem, de legközelebb kipróbálom légkeveréssel is, hogy milyen lesz).1) A tojásokat szedjük szét. A fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá.2) A sárgáját a nyírfacukorral és 3 ek normál hőmérsékletű vízzel kb 10 percig robotgéppel verjük habosra. Eddigre már szép fehérnek kell lennie.3) A sárgájás masszához adjuk hozzá az olvasztott vajat, a sütőport, a mandulalisztet és a kókuszreszeléket. Keverjük össze, majd adjuk hozzá apránként a kemény fehérjehabot. Óvatosan, de határozott mozdulatokkal keverjük össze a tésztát.4) A tortaformát vajjal kenjük ki majd kevés kókuszreszelékkel "béleljük ki". Az aljára rakhatunk sütőpapírt is, így tutira nem ragad bele. Öntsük bele a masszánkat és rakjuk be az előmelegített sütőbe. Süssük kb 30 percig, de tűpróbával mindenképp nézzük meg, hogy jó-e már a tésztánk. Mivel ez a tészta nem hagyományos, liszttel készült tészta, ezért sokkal lágyabb lesz, mikor már megsült. Hagyjuk kihűlni, addigra egy kicsit össze is fog esni. Melegen semmiképpen se próbáljuk meg szeletelni, mert szét fog esni.5) Míg a tésztánk sül és/vagy hűl, készítsük el a forralt bort.6) A fél liter vizet rakjuk fel forrni az aszalt szilvákkal, a szegfűszeggel, fahéjjal, a citrom levével (belerakhatjuk a citrom héját is). Hagyjuk felforrni közepes lángon.7) Amikor már egy ideje forr a fűszeres vizünk, akkor rakjuk bele a nyírfacukrot és a bort is. Éppenhogy forraljuk össze őket. De ne hagyjuk forrni, mert akkor az alkohol elpárolog az italunkból. Nálunk egy délutánt álltak a szilvák a fűszeres forralt borban. Este újraforraltuk, a bort megittuk, a szilvákat pedig felhasználtam a tortához :)8) Amikor a tésztánk kihűlt, szedjük ki a formából, vágjuk vízszintesen 2 részre. Én most saját készítésű vérnarancsdzsemmel kentem meg az első lapot (de lehet bármilyen dzsemet, lekvárt, pudingot használni) majd raktam rá a második lapot. A tetejét is megkentem vékonyan a dzsemmel és ráraktam a lecsöpögtetett szilvadarabokat.Reggelire is tökéletes kakaóval - én legalábbis ma reggel így ettem :) Apropó: nyilván nem lesz olyan tömör, mint egy lisztes - normál - torta, de valamit valamiért, ugyebár :) Viszont, ha szeretitek a kókuszt, akkor mindenképp érdemes kipróbálni :)