Pizza a 2 falánk olasztól

  • 2013.02.17.
  • 5

2 hete készülök megsütni Antonio Carluccio és Gennaro Contaldo: A két falánk olasz című könyvben szereplő igazi nápolyi pizzáját. Hát most elérkezett az idő.A feltéten módosítottam. Prosciuttoval szerettem volna, de nem találtam elég szépet, így feketeerdei sonkával helyettesítettem, így is nagyon finom volt :)Kemény liszt híján pedig rétesliszttel készült, így is isteni finom volt, de legközelebb keresek egy olasz boltot, és veszek valódi kemény lisztet.Ha szeretitek a pizzát, mindenképpen készítsétek el, de ha több, mint 3 embernek készítitek, akkor mindenképpen dupla adaggal készüljetek! :)Hozzávalók:A tésztához: 300 g kemény liszt (nálam most ez BFF-50 rétesliszt volt)5 g só5 g friss élesztő170 ml langyos vízA feltéthez:50 g paradicsompürékevés bors és sószárított oregánó 100 g mozzarellagolyók70 g szeletelt feketeerdei sonka rukkola1. A lisztet a sóval elkeverjük, az élesztőt feloldjuk a langyos vízben egy csipet cukorral.2. Apránként hozzáadjuk az élesztős vizet a liszthez és összegyúrjuk. Ha túlságosan ragacsos a tészta, akkor nyugodtan adjunk még hozzá lisztet.3. 10 percig gyúrjuk a tésztát, majd formáljuk golyóvá. Fogjunk egy tiszta konyharuhát és szórjuk meg liszttel, rakjuk rá a tésztagolyót majd takarjuk le nedves konyharuhával.Meleg helyen pihentessük 30 percig.4. Közben a paradicsompürét keverjük össze kevés borssal és sóval, a mozzarellagolyókat vágjuk kis darabokra, a mini golyócskákat elég félbevágni.5. Kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 250 fokra. 6. Pihentetés után a tésztát kézzel huzigáljuk szét, de vigyázzunk, hogy ne szakadjon szét. A széleinél vastagabb lesz a tészta. Rakjuk egy nagy tepsibe, amit előzőleg megszórtunk kevés liszttel.7. Kenjünk le a széleit kevés olivaolajjal (nálam most ez elmaradt, de legközelebb így csinálom). Kenjük rá a paradicsompürét, szórjuk meg oregánóval (vagy friss bazsalikommal), helyezzük rá a szeletelt feketeerdei sonkát és rakjuk rá a darabolt mozzarellát. 8. Tegyük be a forró sütőbe és 8-10 percig süssük készre.9. Fogyasszuk melegen friss rukkolával bőven megrakodva :)Korábban is készítettem már pizzát, de ez... hm... bár azért valljuk be, elegendő garancia az, hogy a 2 falánk olasz így készíti a pizzát. Isteni finom, ropogós a széle, az alja, de mégis puha... mennyei! :)

Címkék

Pizza Olasz