Húsos rakott krumplipüré ~ Tambor de papa

  • 2013.02.09.
  • 3

... vagy ahogy Gombos Edináék A mi Kubánk, a mi konyhánk szakácskönyvében szerepel: Húsos krumplipürédob...Hozzávalók:500 g darált marhahús2 paradicsom1 db hagyma5 gerezd fokhagyma3 evőkanál sűrített paradicsom1 kis üveg (~150 g olivabogyó negyedelve)olajoregánósó, bors2 dl víz - Edináéknál ez 1 dl fehérbor Krumplipüréhez (ahogy én készítem):1,5 kg krumpli50 g vaj170 g tejfölsó150 g reszelt sajtForró olajban süssük meg a felkockázott hagymát, a cikkelyekre vágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Rakjuk rá a darált húst és süssük össze kb 5 perc alatt. Sózzuk, borsozzuk, belekanalazzuk a sűrített paradicsomot és az oregánót is hozzátesszük. Összekeverjük és hozzáöntjük a vizet vagy a bort, lefedjük és hagyjuk, hogy készre párolódjon. Amint a hús elkészült, rakjuk bele a feldarabolt olivabogyót és még süssük össze egy kicsit (kb 2-3 perc).Míg a hús elkészül, hámozzuk meg a krumplikat, vágjuk kockára és sós vízben főzzük meg. Amikor a krumpli már puha, öntsük le róla a vizet és krumplinyomóval törjük össze. Adjuk hozzá a kockára vágott vajat és addig keverjük, míg el nem olvad a vaj. Rakjuk hozzá a tejfölt és ízlés szerint még sózzuk.Ha készen van a krumplipüré és a hús is, akkor kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra és vegyünk elő egy hőálló tálat. A tál alját kenjük ki vajjal, majd jöjjön az első réteg, a krumplipüré harmada. Rakjuk bele krumplipürét, majd erre jöjjön a húsos rész fele, krumplipüré megint, húsos rész másik fele, majd végül a krumplipüré utolsó harmada. Egyengessük el a tetejét és szórjuk rá a reszelt sajtot.Dobjuk be a sütőbe 10-15 percre, hogy a sajt szépen megpiruljon a tetején.