Amerikai palacsinta sk. gyömbéres almadzsemmel

  • 2013.02.23.
  • 9

Egy hete már csak a palacsintára gondolok. Nálunk viszonylag gyakran van - viszonylag, hiszen nagyon ritkán készítek egy vagy két alkalomnál többet egy-egy desszertből - havonta egyszer biztosan van az asztalunkon pala. A palacsinta egyébként úgy az igazi, amikor este bekeverjük és reggel arra ébredek, hogy K frissen süti reggelire :) Mert nekem ilyen jó dolgom van! :)Azonban ma nem így történt, ma vacsorára ettük, mert elvette az időmet az almadzsemek készítése. Viszont már délelőtt eldöntöttem, hogy a jelenlegi legkedvencebb könyvemből, Varga Gábor Desszert szereleméből fogom kipróbálni az amerikai palacsintát, mert még sosem kóstoltuk. Így született meg az alábbi recept.Hozzávalók:A palacsintához: 200 g liszt500 g natúr joghurt70 g porcukor2 db tojás1 tk sütőpor1 csipet só+olaj a sütéshezA dzsemhez:1 kg alma (csak a tisztított gyümölcshús)2 tk reszelt gyömbér1 citrom leve2 tk fahéj250 g cukorA palacsintához az olajon kívül minden összetevőt robotgéppel alaposan összekeverünk.Minimális olajat forrósítunk serpenyőben és egy nagy evőkanálnyi tésztát rakunk bele. Hagyjuk, hogy kicsit szétfolyjon, de rásegíthetünk a kanállal.Süssük mindkét oldalát aranybarnára.Kínáljuk csokoládéval, vaníliaszósszal, friss gyümölcsökkel - vagy mint esetemben - akár saját készítésű dzsemmel is. Mi most a saját gyömbéres almáspite dzsememmel ettük.A dzsemet a következőképpen készíthetjük el:A megtisztított, kicsumázott almát aprítógépben aprítsuk fel minél picibb darabokra.Reszeljünk le 2 teáskanálnyi gyömbért, facsarjunk ki 1 citrom levét és mérjük ki a fahéjat is.A felaprított almára öntsük a citromlevet és szórjuk rá a cukrot és a fahéjat, forraljuk össze - közben folyamatosan kavarjuk. Amikor már bugyog, adjuk hozzá a gyömbért is. További 3-4 percig folyamatos kavargatás mellett még hagyjuk forrni az almát.Tegyük az almadzsemet tiszta üvegedénybe, zárjuk le alaposan, majd 5 percre fordítsuk a feje tetejére.Ne dobjuk ki az alma héját és csutkáját - készíthetünk belőle almapektint, vagyis természetes zselésítőanyagot is. Erről is hozok majd egy bejegyzést, nálam pont most fő az almamaradék. Ezzel készítem a zseléjeimet és dzsemjeimet majd holnap (vérnarancs, narancs, citrom).