Túrós táska felfújt

  • 2014.05.27.
  • 4

Nem. Ezt a reggelit nem úgy találtam ki, hogy maradt egy kis túrós táska. Túrós táska soha nem marad csak úgy ott, ahol és reggelizem. És egyébként is, ehhez a recepthez sok túrós táska kell. És persze jó fajta, de ebbe most inkább nem megyek bele. A lényeg, hogy ne a legtöbb helyen kapható levegős fajtát vegyétek, hanem legyen minél tömörebb, vajasabb és túrósabb. Gyengém a jó túrós táska, jobban szeretem, mint a legklasszbbul elkészített kakaós csigát, és egy lusta vasárnap reggel, amikor még csak  épp elkezdtem azon gondolkozni, hogy mit kellene enni reggelire, bekúszott a fejembe a gondolat, hogy az eper, a vaníliás krém és a túrós táska igazán tökéletesen illene ahhoz a bizonyos reggeli hangulathoz. Persze aznap nem lett belőle túrós táska felfújt, de csak egy egészen picikét kellett várni.
Túrós táska felfújt eperrel

Tényleg érdemes ehhez a recepthez jobb helyen, pl. cukrászatban, megbízható pékségben beszerezni a túrós táskát, mert az igazi vajas tészta sokkal jobban viselkedik a vaníliás krémfürdőben, a ropogós részek tényleg ropogni fognak és a töltelék is feltehetően valódi vaníliával készül, magáról a túróról nem is beszélve. Mivel a péksütemény készen kerül a felfújtba, nyugodtan össze lehet dobni aznap, a reggeli előtt, krémfőzéssel és sütéssel együtt megvan 40 perc alatt. Különleges alkalmakra elég impozáns reggeli, én pl. elfogadnám a szülinapomra, nagy duzzogva málnával is.
Recept (4-6 főre)
6 db túrós táska4 tojássárgája5 ek cukor1 vaníliarúd1/2 l tej15 dkg eper2 ek hideg vaj2 ek durvára vágott natúr pisztácia
Az epret megpucolom, megmosom és negyedelem. A sütőt 190 fokra előmelegítem
A túrós táskákat 3-4 cm-es darabokra vágom. Egy hőálló tál aljára darabolok 1 ek hideg vajat. Beleszórom a túrós táska darabok felét. Rászórom az epret, majd a maradék túrós táskát.
A tojássárgájákat fehéredésig keverem a cukorral. Egy kis lábosban forrásig melegítem a tejet a vaníliarúd kikapart magjaivel és a rúddal. A rudat kiveszem, a tejből 1 merőkanálnyit a tojáshoz keverek, majd az egészet visszaöntöm a lábosban és alacsony láng felett addig főzöm, amíg besűrűsödik és a kanál hátoldalát egynletesen bevonja. Az előkészített túrós táskákra öntöm, megszórom durvára vágott natúr pisztácival és 20-25 percre a sütőbe teszem, amíg szép aranyszínűre és ropogósra sül. Friss eperrel tálalom.