2014. a főzelék éve lesz

  • 2014.01.13.
  • 0

Nem vagyok képes megalkotni a saját 2014-es gasztrotrend előrejelzésemet, de nagyon szívesen olvasgatom másokét. Van aki azt állítja, hogy az eclair (ekler fánk) lesz a menő desszert (nálam kb. pont egy éve az, de mindegy), sőt az év macaronja (jaj ne!), mások szerint a canelé a tuti befutó. Hogy őszinte legyek, nekem  mindegy, mindkettő jöhet, akár egymás után is, sőt még elkészíteni is hajlandó vagyok bármelyiket. Ebben az egyben nem fogok megváltozni, ígérem. Azt se tudom, hogy a főzelékek átalakulnak-e idén a háziasszonyok keze alatt és szerelembe esünk-e ezzel a témával újra, de ha Szatmári Feri blogját csak egy kicsit többet olvasgatjuk, nagy bajunk nem lehet - az pedig tuti biztos, hogy mindenki legalább egy "kreatív főzeléket" készít majd az idén. 
Babfőzelék paradicsommal és indiai beütéssel

2014-re csak pár egészen egyszerű dolgora szeretnék jobban odafigyelni, ezeket majdnem minden évben megfogadom és kis lépésekkel haladok is a megvalósításban. Ebben sokat segít az óvodai menza. Néha úgy érek az oviba, hogy még ebédelnek a gyerekek. Most pénteken például sajtos tészta volt az ebéd. Gyakorlailag üres tésztát ettek, abból is a szétfőtt, kihűlt, majd mikróban megmelegített verziót. Ilyenkor gyorsan megfogadom, hogy
- több zöldséget eszünk. Mindegy, hogy már így is viszonylag sok a zöldség, mindig lehet több.
- normális reggeliket készítek. Reggel még én is frissebb vagyok, nekem könnyebb ilyenkor egy kicsit jobban odatenni magam, mint este. Kakaós csigát csak egy héten egyszer, a többi napon változatos, egészséges reggelit eszünk. És télem minden nap egy pohár turmix vagy smoothie.
- nagyobb adag ebédet főzök, hogy maradjon vacsorára is meleg kaja. Arra nem vagyok berendezkedve, hogy külön meleg vacsit főzzek, ez a gyenge pontom.
- figyelek a változatosabb gabonafogyasztásra. A rizs, bulgur, kuszkusz, (tészta) bűvkörből nehezen lépek ki a mindennapok során, pedig ha van itthon több féle rizs és egyéb gabonafélék, semmibe nem kerül ezeket egy kicsit variálni.
- nem dobok ki ételt. Mndent felhasználok. Legalábbis igyekszem.
Recept
1 fej vöröshagyma2 gerezd fokhagyma3 cm-es darab gyömbér2 ek étolaj1 nagyobb sárgarépa1 tk őrölt római kömény1 tk garam masala2 babérlevél1 doboz konzerv paradicsom1/2 kg gyöngybab1/2 l zöldség alaplésó,frissen őrölt fekete bors
Közepes lábosban felhevítem az olajat, rádobom a finomra vágott hagymát, fokhagymát és a reszelt gyömbért. Puhára párolom. Hozzáadom a fűszereket és 2 percig pirítom. A sárgarépát vastagabb szeletekre vágom, a lábosba teszem, majd hozzáadom a babot és a paradicsomot is. Sózom, borsozom. Felöntöm alaplével és lefedem. Közepes lángon kb. 1 órát főzöm, amíg a bab megpuhul és a főzelék besűrűsödik. 1/3 részét kiszedem, botmixerrel pürésítem, majd  a főzelékhez keverem - ezzel sűrítve. Tálaláskor a tetejére friss korandert és fekete szezámmagot szórok.