Pisztáciás csirke korma

  • 2013.12.17.
  • 1

Nem titok, hogy pisztácia rajongó vagyok. Ezt a kötődést a közel-keleten töltött évek alapozták meg, ahol elképzelhetetlen az élet (állandó) pisztáciaropogtatás nélkül. Ez persze elsősorban a sózot-pörkölt pisztáciára vonatkozik - hihetetlen kultúrája van a fogyasztásnak: a hozzáértők (és mindenki az) hosszasan válogatnak, amíg megtalálják a számukra ideális párosítást a pörkölés (esetleg fűszerezés) és az adott pisztácia fajtája között. Nem léphet az ember úgy irodába, üzletbe, vagy érkezhet vendégségbe, hogy ne lenne kikészítve egy kis rágni való pisztácia. És akkor még csak a sózott, pörkölt pisztáciáról van szó.
Pisztáciás csirke korma

Ehhez az ételhez natúr pisztáciára vagy pisztácia pasztára van szükség. Amikor ilyesmihez jutok, azonnal késztetést érzek, hogy valami édességet gyártsak belőle, de most erős voltam és ennek utólag nagyon örülök - sós ételekben is remekül működik. Szoktam pisztáciás hummuszt készíteni, de ez az indiai fűszerezésű csirke recept bekerül a kedvencek közé. Másodjára tökmag pasztával (tökmag vajnak is nevezik) készítettem és úgy is nagyon nagyon finom. Harmadszor pedig tökmag és pisztácia keverék volt az alap. Imádtuk úgy is.
Recept
1 kg csirkemell filé25 dkg natúr, hántolt pisztácia5 ek tejszín3 ek joghurt2 közepes hagyma1 kis darab gyömbér6 gerezd fokhagyma1 tk garam masala2 babérlevél1/2 tk őrölt fehér bors1 közepes paradicsom hámozva, kockára vágva1/2 tk zöld kardamomkis csokor friss koraiandersóétolajkb. 4 dl csirke alaplé
A pisztáciát a tejszínnel késes aprítógépben pasztává őrlöm.
Egy közepes lábosba 3 ek olajat öntök, felhevítem és megpárolom rajta a finomra vágott hagymát. Hozzáadom a finomra vágott gyömbért és a kardamom kivételével a fűszereket, majd 2 percig pirítom. Hozzáadom a pisztácia pasztát is és további 2 percig pirítom kevergetve.
Hozzáadom a falatnyi kockára vágott csirkét, 5 percig pirítom, majd belekeverem a paradicsomot és a joghurot. Ízlés szerint sózom. Felöntöm annyi alaplével, ami éppen ellepi és 15-20 perc alatt fedő alatt puhára főzöm a húst. Ha kell, a mártáson lazítok egy kevés alaplével vagy vízzel. A végén hozzákeverem a kardamom port, tálaláskor friss korianderrel és néhány szem pisztáciával szórom meg. Gőzölt basmati rizzsel az igazi.
A pisztáciát a Noosti Kft--től kaptam.







Címkék

Hús Tél Pisztácia