Libát eszünk, nem éhezünk

  • 2013.11.08.
  • 8

Az az igazság, hogy a Márton nap azóta az egyik kedvenc mini ünnepem, amióta R2r ovis lett. Az első évben szívbajt kaptam, hogy a lámpás felvonulás végén libazsíros, lilahagymás kenyérrel és ovis teával láttak vendégül a kedvenc ovónénik és dadusok. Libazsír és fehér kenyér az én biokoszton nevelt fiacskám hasába?! Szerencsére az első alakalom után rájöttem, hogy ez azért elég jó dolog. 1/2 5-kor, amikor elkezdődik az ünnepség, már elkezd sötétedni. Az egyik óvónéni elmeséli Szent Márton történetét, a gyerekek előadnak néhány Márton napi libaságot, majd elkezdődik a lámpás vonulás körbe az udvaron. Ilyenkorra már teljes a sötétség, csak a kis lámpások világítanak a gyerekek kezében és az út mentén. Az egész annyira sziruposan cuki, hogy a végén csakis zsíros kenyérrel lesz kerek. Ma már Leo is két kézzel tömte magába a zsíros kenyeret. Ő a pirosarannyal díszítettet választotta.

Mivel az ünnep az ovis felvonulással belopta magát az életünkbe, itthon is mindig van libás étel Márton napkor. Egész libát nem, de májat, combot vagy mellet szívesen készítek bármikor. A libamell sütéséhez nem használok sütőt, szerintem tökéletesre lehet készíteni serpenyőben is, csak a megfelelő hőmérsékletre kell figyelni. Ehhez persze nem árt, ha van egy jó serpenyő, ami kellően felforrósodik és jól tartja a hőt. Így lesz belül rózsaszín és puha, kívül pedig kérges és ropogós a hús. Ahogy kell.
Rozé libamell paszternék pürével

A mell bőrös részét bevagdosom ügyelve rá, hogy a húsba ne vágjak bele. Sózom, borsozom - gyakran ennyi fűszerezés is bőven elég. Lehet a  nyílásokba szegfűszeget vagy szegfűborsot rejteni, vagy akár kevés levendulával is fűszerezni.

Felhevítek egy serpenyőt - erre egy kerámia bevonatú serpenyő kiválóan alkalmas, mert képes gyorsan, magas hőmérsékletre hevülni. Nem teszek bele zsiradékot, a mell bőrös része kiengedni majd a zsírját. Bőrrel lefelé teszem a serpenyőbe a mellet és kb.5 percig sütöm közepesen magas lángon. Ezután megfordírom a húst és a másik oldalán is 5 percig sütöm. Végül még egyszer megfordítom, visszaveszem a hőmérsékeltet és közepes lángon lassan addig sütöm, amíg a bör át nem pirul a hús pedig sötétrózsaszínű nem lesz.

Szeletelés előtt a húst legalább 10 percig pihentetem, így szaftos marad. Ez idő alatt elkészítem a köretet: fejenként egy szál paszternákot megpucolok, feldarabolok és kevés vízzel puhára párolom. Botmixerrel pürésítem, kevés tejszínt és sok vajat adok hozzá. Nem kell bele se só, se más fűszer, magában is klassz köret.
A posztot a Tefal Ceramic Control támogatta.