Lepény az utolsó paradicsomból

  • 2013.10.08.
  • 4

Hiába hiszi azt az időjárás, hogy be kell keményítenie és megmutatni mi vár ránk hónapokig (brrr), a piacon még lehet kapni igazi nyárízű paradicsomot. Ez többek között arra is nagyon jó, hogy az első hideg napokat átvészeljük és meglegyen az átmenet nyár és ősz között. Egy nyárízű tart mellé egy forró őszi leves például elég jó kezdet szerintem. Erre a paradicsomos tartra tettem már friss diót is, ettől az íze már nem annyira egyértelműen könnyed, kb. olyan, mint a kora októberi időjárás. Ezzel sajnos az igazi paradicsomtól el is búcsúzhatunk.
https://www.facebook.com/egyuttegyasztalnal
Diós paradicsomos tart

Recept
20 dkg lisztsó (egy csapott teáskanálnyi)12 dkg vaj lehűtve, kis darabokban5 - 6 ek hideg víz 20 dkg túró1 ek mézes mustár (vagy 1 ek dijoni mustár + 1 tk méz)5-6 ág kakukkfű3 gerezd fokhagyma40 dkg koktélaparadicsom3 marék dió2 ek olívaolajsófrissen őrölt feketebors
A tésztához keverőgépben a lisztet és a sót a vajjal összekeverem, amíg a vajdarabkák egészen aprók lesznek. A hideg vizet kanalanként adom hozzá, amíg a tészta összeáll, de nem ragacsos. Gyorsan labdává gyúrom - minél kevesebbet érintkezik a kezem melegével annál jobb. Fóliába tekerve lehűtöm. Fél óra múlva kinyújtom a tésztát, kerek piteformába teszem, megszurkálom és újabb fél órára a mélyhűtőbe teszem. A sütőt 190 fokra előmelegeítem, a tésztát kb. 10 percig forró sütőben elősütöm (sütőpapírral letakarva lencsével vagy más nehezékkel) majd ha már aranybarna a széle, 5 percig a nehezék nélkül is.
A töltelékhez a túrót szitán áttöröm és kikeverem a mézes mustárral. Sózom, borsozom.
A koktélparadicsomokat félbe vágom, keverőtálba teszem és összeforgatom a durvára vágott dióval, finomra aprított kakukkfűvel, összetört fokhagymával. Sózom, borsozom és kevés olívaolajjal is meglocsolom.
A túrót az elősütött, kihűlt tésztára simítom, elrendezem rajta a paradicsomos tölteléket és 190 fokon 20 percig sütöm. Eztuán visszaveszem a hőfokot 140 fokra és további 30 percig sütöm. Langyosan tálalom.
https://www.facebook.com/egyuttegyasztalnal