Jótékonysági főzés az Élelmiszerbankkal

  • 2013.09.26.
  • 1

Milyen egy jótékonysági főzés a Szimplában? Elmesélem, mert még azok sem tudhatnak mindent, akik éppenséggel ott voltak: reggel nyolckor 12 önkéntessel nekiállunk hagymát pucolni. Circa 1 óra múlva 27 kg (!) megpucolt hagyma felaprításához már hozzá is láthatok - kapok itt is segítséget. Közben a konyhán 15 kg csirkecombot filéznek a lányok, mert véletlenül csontos hús érkezett. Vár még ránk 3 kg menta és 2 kg petrezselyem, rengeteg fokhagyma, és amire nem is gondoltam - izomlázam lesz a fűszerek őrlésétől, mert persze ragaszkodom hozzá, hogy a kis kőmozsaramban őröljem az előre megpirított fűszereket, úgy lesz az igazi. 1 kg vajon karamellizálódik 10 kg hagyma 2,5 órán keresztül, a beáztatott lencsét pedig csak két nagyon erős férfi tudja leemelni a konyhapultról. Számtalanszor teszem meg az utat a Szimpla piac hátsó része (itt főzünk) és az emeleti konyha között, kezemben 5 kg sóval, amiből marokszámra szórok az ételbe és valahogy mégis tudom, hogy nem fogom elsózni. Fogalmam sincs, hogy ez hogy megy, de érzi az ember az arányokat.

Ha menzán dolgoznék, mindez bizonyára nem lenne újdonság, de a két dolog néhány nagyon fontos tényező miatt egészen biztosan nem összehasonlítható: itt minenki mosolyogva dolgozik és ingyen. Az étel, ami készül, minőségi, finom és jótékony célt szolgál. A hangulat hihetetlenül felemelő, főleg, amikor elkeszdjük osztani az ételt és az emberek jönnek vissza, kérik a receptet, repetáznak és adakoznak.
A felkérést a közös főzésre az Magyar Élelmiszerbank Egyesülettől kaptam és azért is mondtam azonal igent, mert profiljuk a mindennapjaimba igencsak hangsúlyosan kellene hogy jelen legyen. Azon dolgoznak, hogy a kidobásra ítélt, de még felhasználható élelmiszereket a megsemmisítés helyett inkább a rászorulóknak juttassák el. Közben pedig felhívják a figyelmet, hogy csökkentsük az élelmiszerfelesleget, ugyanis Magyarországon évente 1,8 tonna élelmiszerfelesleget termelünk. Ez azért megdöbbentő adat és sajnos tudom, hogy ehhez én is még mindig hozzájárulok, pedig minden évben ez az egyetlen újévi fogadalmam - ételt nem dobunk ki...
Kétféle szíriai ételt készítettünk, amit azért választottam, mert 4 évet életm tiniként Damaszkuszban a családommal és mostanában nagyon sokat járnak azon a vidéken a gondolataim.
Citromos-fügés csirkeragu

Citromos-fügés csirkeragu (eredetileg bárányból készül)4 dl lecsepegtetett joghurt3 ek friss menta1,5 kg csirkehús (mell és comb filé vegyesen)3 ek olíva olaj2 nagy fej hagyma1 kezeletlen (!) citrom4 gerezd fokhagyma1 pozott tk friss reszelt gyömbér1/4 tk őrölt fahéj1/8 tk őrölt cayenne bors4 dl konzerv paradicsom10 dkg aszalt füge0,75 l húsleves
A csirkehúst nagyobb darabokra vágom és az olajon magas láng felett minden oldalán megpirítom. Kiszedem a lábosból, a húst félreteszem. A lábosba dobom a karikára vágott hagymát és az összetört fokhagymát, puhára párolom. Hozzáadom a gerezdekre vágott, megmosott, kezeletlen citromot, a reszelt gyömbért és a többi fűszert. Pár percig pirítom, majd viszateszem a lábosba a húst is. Felöntöm húslevessel és puhára főzöm a húst. Amikor már majdnem puha, a lábosba teszem a félbevágott fügéket is. Kuszkusszal, párolt rizzsel, vagy a hússal együtt főtt krumplival tálalom. A tetejére lecsepegtetett joghurtot és finomra vágott mentát teszek.
Fűszeres csicseriborsó-lencse egytál
Fűszeres csicseriborsó-lencse egytál
10 dkg vaj5 ek olaj6 nagy fej hagyma3 közepes sárgarépa1 tk fűszerpaprika1/2 tk őrölt fahéj2 tk római kömény2 tk koriander mag1 tk szegfűbors1 tk chilipehely30 dkg lencse15 dkg csicseriborsó konzerv (v főtt csicseriborsó)15 dkg fekete olíva bogyó1/2 l zöldség alaplé2 csokor friss petrezselyem1-1,5 dl méz
A lencsét éjszakára beáztatom, vagy gyorsan fővő fajtát használok. A hagyma felét gerezdekre vágom. A vajat 2 ek olajjal közepes lábosban felolvasztom. Rádobom a hagymagerezdeket és alacsony lángon, kb. 1 óra alatt közepes barnára karamellizálom, időnként megkeverem.
A hagyma másik felét durvára aprítom, a fokhagymagerezdeket összetöröm. Egy nagyobb lábosban, kevés olajon puhára párolom a hagymát és a fokhagymát. A fűszereket száraz srepenyőben kicsit megpirítom, majd kőmozsárban durvára őrlöm. A hagymára dobom és 1 percig pirítom. Hozzáadom a vastag karikákra szelt sárgarépát, 5 percig pirítom, sózom, borsozom, majd a lencsét is hozzákeverem. Felöntöm alaplével és fedő alatt addig főzöm, amíg a lencse megpuhul. Eztután hozzáadom a csicseriborsót, az olivát és a mézet, beállítom a fűszerezést. A finomra vágott petrezselymet a végén keverem bele. Tálaláskot a karamellizált hagymából kanalazok a tetejére.
További fotók a főzésről itt.