Csoki, eper, sztracsi. 5. torta.

  • 2013.09.12.
  • 5

Minden óvodás korú gyerek csokitortát kér a szülinapjára. Vagy epreset. Vagy, ha közel még a nyár, fagyitortát. Idén az a szerencsés helyzet állt elő, hogy R2r minden vágyát sikerült teljesíteni, mert a rossz idő miatt belátta, hogy a fagyitorta nem lenne jó ötlet. A közelünkben az egyik zöldségesnél pedig hetek óta isteni epret lehet kapni. Azt hiszem ez valójában folytontermő szamóca lehet, mert igen apró szemű, de csodálatos íze van és még mindig van belőle bőven. Csokitortát bármikor sütök, talán már csukott szemmel is, így most, R2r 5. szülinapján csokis stracsitorta készült sok sok eperrel. Olyan gyorsan elfogyott, hogy csak az utolsó árva fél szeletről tudtam fotót készíteni. Leo pedig azóta is vígan gügyögi, hogy eper eper eper. Hát így vagyunk. 5 éves... el se hiszem.
Csokitorta stracciatella krémmel és sok eperrel

A torta alapja a jól bevált és igen közkedvelt csokitorta, ami azért is zseniális, mert nem kell hozzá semmiféle robotgép, elég két tál és egy kanál. A krém is hasonlóan egyszerű, mascarpone, csokireszelék és cukor kell hozzá, na meg egy kis vanília, hogy igazán finom legyen. Érdemes nyáron is aprószemű eperrel készíteni, mert így nagyn szép szeleteket kapunk, az apró eprek jól mutatnak a rétegek között. Egyszerű, gyors és szép torta, a gyerekek oedig imádják. Anyuka a mennybe megy:)
Recept (18 cm-es tortaformához)17 dkg liszt24 dkg cukor7 dkg cukrozatlan kakaó1,5 tk szódabikarbónacsipet só1,5 dl víz1,25 dl kefír1,5 dl olaj2 tojás
35 dkg mascarpone10 dkg porcukor1/2 vaníliarúd kikapart magja3 ek csokireszelék
30 dkg apró szemű eper vagy szamóca
A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban összekeverem és a keverék közepébe mélyedést alakítok ki. Egy kis tálban összekeverem a folyékony alapanyagokat a tojással és az előkészített száraz anyagokhoz adom. Kanállal egyenletes masszává keverem.Egy 18 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral, a massza felét beleöntöm és 160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Ugyanezt teszem a második adaggal is. Rácson teljesen kihűtöm a tortalapokat.
A krémhez a mascarponét alaposan lehűtöm, majd kikeverem a cukorral, vaníliával, végül pedig a csokireszelékkel. Felhasználásig visszateszem a hűtőbe.
Az epret megmosom, megtisztítom. Az egyik totralara rákenem a krém felét, rászórom az eper felét, jó szorosan rakva a szemeket, hogy minenhova jusson. Ráborítom a második tortalapot, a tetejét bevonom a maradék krémmel és elrendezem rajta a maradék epret.