A kedvenc tésztám, a kedvenc barátaim

  • 1970-01-01
  • 2

Én szeretem a karfiolt. Főzve, gőzölve, párolva, levesnek, köretnek, ritzottóban, karfiol steaknek sütve, vagy nyersen salátában. Tudom, hogy ezzel nem sokan vannak így, nekik mondom, hogy adjanak még egy esélyt és süssék sütőben ropogósra! Fűszer nélkül, kevés olajjal is szuper lesz, köszönő viszonyban sincs a puhára főtt széteső karfiollal, ennek édes íze, ropogós állaga és kicsit sült rózsái vannak. Komolyan mondom, hogy chips helyett is lehet enni, annyira jó. Nálunk legalábbis úgy áll most a helyzet, hogy nem tudok elég nagy fej karfiolt venni. Ami nem fogy el ebédnél/vacsoránál, az egyszer csak eltűnik.
Fűszeres sült karfiol

Főleg, ha kap egy adagot a kedvenc fűszereimből. Nekem állandóan római kömény kattanásom van, ezt időszakosan éppen kiegészíti a füstölt paprika, így az olíva olaj mellé ezek és egy kevés őrölt gyömbér került, na meg egy kis só és bors. Ugyanezt a fűszerkeveréket kapta a pálcikás borjúkaraj (ami külön bejegyzést is érdemelne), de ez egyáltalán nem volt zavaró, sőt! A karfiol édeskésen pikáns, ropogós, a hús pedig jó fűszeres és csodálatosan puha lett.
Recept
1 nagy fej karfiol megmosva, rózsáira szedve3 ek olíva olaj2 tk őrölt római kömény1,5 tk őrölt gyömbér1 tk őrölt füstölt paprika1 tk só1/2 tk őrölt bors
A fűszereket összekeverem, majd a lecsepegtetett karfiollal és az olajjal összeforgatom. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, ráhalmozom a fűszeres karfiolrózsákat és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem. Kb. 20 percig sütöm, amíg aranybarna lesz és néhol megpirul. Sütés közben 2-3-szor átforgatom.
Ha húst is sütök mellé, a fűszermennyiéget duplázom (pl. 4 szelet karajhoz).