Eton mess az utolsó adag eperből

  • 2013.06.24.
  • 0

Sajnos az idei eperszezont átnyaraltuk. Amikor elutaztunk még éppen csak megjelent az első fólia alatt nőtt eper a piacokon, mire hazajöttünk már alig lehet kapni. A baj nem nagy, mert ebből nem neház kitalálni, hogy jó hosszú volt a nyaralás, de azt azért sajnálom, hogy kevés eper jutott nekünk az idén. A két gyerek pár perc alatt tüntet el egy kilónyit ebből a gyümölcsből és én is kivenném a részem, ha hagynák. Stílusosan azzal a desszerttel fejezzük be a szezont, amivel kezdtük: Eton mess készült a hétvégén, ugyanúgy, mint május 19-én a Tuba Tanyán, ahol a Nagy ebéd keretében ezt a desszertet készítettem.
Eton mess eperrel és rebarbarával

A desszert egy klasszikus Angliából, ahol állítólag az Etonban College-ben készítették először. Az benne a legjobb, hogy abbahagyhatatlan. Könnyűnek tűnik, pedig nem az, hiszen tejszínhabból és habcsókból áll - az egyik zsíros, a másik édes. De legalább a harmadik alkotóelem a gyümölcs, az gyümölcs, vagyis egészséges. Bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, jó bele a meggy, a sárga- vagy őszibarack, vagy akár a málna is. Az epres-rebarbarás változat nagyon népszerű, a rebarbara savanykás íze jól ellensúlyozza a sok édeset. És Nigel Slater után szabadon azt is megtudtam, hogy a gin és a rebarbara igen jót tesznek egymásnak. Érdemes kipróbálni. Működik pesze rebarbara nélkül is, az epres, magában, a klasszikus eredeti recept.
Az egyetlen macera a habcsók elkészítése - ezt már előző nap meg kell csinálni, hogy egyen ideje kiszáradni (vagy meg lehet venni készen). Ettől eltekintve, gyors és egyszerű desszerttel van dolgunk. Nagy mennyiségben is le lehet készíteni -  a Tuba Tanyára 80 adagot vittem és elfogyaott az utolsó cseppig - talán még kevés is volt. A fotó az utolsó előtti adagot ábrázolja, az utolsó még nem volt igazán fotogén.
A recept 8 őre szól. El lehet felezni, de a habcsókot érdemes elkészíteni 4 tojásfehérjéből. Száraz, légmentesen záró dobozban vígan kivárja a következő Eton mess-t (garantálom, hogy nem kell sokáig unatkoznia).
Recept (8 főre)25 dkg cukor4 tojás fehérjecsipet só2 ek szeletelt mandula40 dkg rebarbara6 ek gin1 ek cukor60 dkg eper6 dl habtejszín2 ek cukorA sütőt 180 fokra előmelegítem. A szeletelt mandulát egy kis serpenyőben szárazon kissé megpirítom. FélreteszemEgy sütőlapot leterítek sütőpapírral és szétterítem rajta a cukrot. 8-10 percre az előmelegített sütőbe teszem, amíg a cukor elkezd megolvadni. Amint ez megtörténik, a tojásfehérjéket azonnal elkezdem tiszta, száraz tálban robotgépben felverni. Amint fehéredni, habosodni kezd, óvatosan beleöntöm a forró cukrot és magas fokozaton 10 percig verem, amíg kemény, fényes habot kapok. Óvatosan beleforgatom a mandulát. A sütő hőmérsékletét visszaveszem 140 fokra.Egy másik sütőlapot leterítek sütőpapírral és erre kanalazom a fehérje habot, nagyobb púpokban, egymástól néhány centire, mert fel fognak emelkedni. Kb. egy őrán át sütöm, majd elzárom a sütőt és hagyom a habcsókokat a sütőben szikkadni, amíg az teljesen ki nem hűl (legjonn éjszakára bennehagyni).A rebarbarát megmosom és 3-4 centis darabokra vágom. Kis lébosba teszem, hozzáadom a cukrot, gint és közepes léngon 7-10 perc alatt addig főzöm, amíg a rebarbara összeesik és megpuhul, de nem esik szét. Leszűröm, a szirupot félreteszem, mindkettőt lehűtöm.Amikor a habcsók kiszikkadt és a rebarbara lehűlt, a habtejszínt hideg tálban 2 ek cukorral lágy habbá verem. 1-2 habcsókot belemorzsolok, amíkor a tejszín már megfelelően habos. Az epret megpucolom és megmosom, félbe vágom, a nagyobb szemeket negyedelem.Összeállítom a desszertet: a tejszínhabba óvatosan beleforgatom a rebarbarát, ügyelve, hogy ne keverjem el egyenletesen. Beleforgatom az epret is, néhányat félreteszek a díszítéshez. Egy tál aljára öszetörök néhány habcsókot, rákanalazom a gyümölcsös hab felét, amjd ismét habcsók és hab következik. A tetejére habcsókot és epret teszek. Tálaláskor poharakba szedem és a lehűlt rebarbara szirupból locsolok rá.