Amikor odaég a pörkölt szaftja

  • 2013.05.15.
  • 6

Gondolom minden család életében vannak stresszesebb időszakok. Én mindig onnan tudom, hogy közeledünk a feneketlen tó kavicsos aljára, hogy elkezd kiürülni a hűtő. Nincs, aki megtöltse, másra figyelek. Túlélek. Életben tartom azt, akit éppen kell és ez elvonja a figyelmem. A másik jel az, amikor olyan ételeket is elrontok, amit amúgy féllábon állva, félálomban is tökéletesre készítek el. Például leégetem a pörköltszaftot.
Magyarosh chicken pie

Ennél nagyobb bűn nem létezik. Főleg azért nem, mert tényleg nem volt itthon semmi. Reggel Leoval bevásároltunk, felvázoltam neki a csirkepörivel folyó kánaánt. Elkezdtem főzni és éreztem, hogy ez most nagyon jó elsik. Nem csak megenni lesz megnyugtató, hanem elkészíteni is terápia volt. Ahányszor kóstoltam, éreztem, hogy ez most tökéletes lesz. Pont jó a hagyma és a pirospaprika aránya, nem sóztam el és jó sok a szaft! Beletettem a far-hátat is, pont a szaft miatt. Akárhányszor kevertem egyet rajta, eszembe jutott anyukám, amikor néha-néha odaégeti a pörköltszaftot. Mindig hosszan siratja. Talán még másnap is emlegeti a jó kis szaftot, ami tönkrement. Visszahozhatatlanul. Mert ez aztán tényleg pótolhatatlan. Visszatettem a fedőt, büszkén és nyugodtan - gondoltam adok még neki pár percet és kész lesz a tökéletes csirkepörkölt. Vettünk hozzá egy szép fej salátát. Közben megérkeztek a húgomék és én azzal a biztos tudattal mentem le a boltba, hogy elzártam a lángot az én tökéletes szaftom alatt. Visszaérek, beszélgetünk még egy kicsit, amikor a húgom bemegy valamiért a konyhába és nagy szemeket meresztve tér vissza. Dóra, a pörkölt! Szaga még nincs, a hús más leesik a csontról, de a szaft odalett. Aznap ettünk valamit. Másnapra kitaláltam, hogyan mentsem meg a húst.
Innen már csak fölfelé vezet az út. Ennek bizonyítéka a mai ebédünk, amit ketten megettünk Leoval, pedig úgy terveztem, hogy a gyerekek még ezt kapják vacsorára. Leo háromszor szedetett magának. Még néhány nap és G is hazaér majd újra esténként a vacsorára. A fürdésre. Az esti mesére. És akkor helyreáll a világ rendje és főzök egy jó csirkepörköltet.
Recept
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk pirospaprika
1/2 tk füstölt paprika
1/2 citrom héja
2 közepes sárgarépa
3 nagy mángold levél
15 dkg zöldborsó
1 ek liszt
2 dl tejszín

frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
 
35 dkg liszt
20 dkg vaj
2 egész tojás
1 ek hideg víz
1 kk só
Egy közepes lábosban felolvasztom a vajat- Üvegesre párolom rajta a durvára kockázott hagymát és az összetört, szeletelt fokhagymát. Lehúzom a lángról, hozzáadom a fűszerpaprikákat, rádobom a karikára vágott répát, és a zöldséghámozóva levágott citromhéjat (egyben). Visszateszem a tűzre és 5-6 percig párolom, amíg a répa félig megpuhul. Hozzáadom a durvára vágott mángoldot, a borsót, és addig főzöm, amíg a mángold összeesik. Hozzákeverem a csontról leszedett húst, összeforgatom. Meghintem liszttel, 1 percig pirítom, majd felöntöm tejszínnel és hagyom besűrűsödni. Hozzákeverem a finomra vágott petrezselymet is.
A tésztához robotgépbe teszem a lisztet és a hideg vajat. Közepes fordulaton addig járatom, amíg vizes homok állígú lesz a keverék. Egy tojást kikeverek egy ek hideg vízzel. A lisztes keverékhez adom és aépp csak addig gyúrom, amíg összeáll a tészta. 2/3 részét kinyújtom és kibélelek vele egy hőálló tűlat. Beletöltöm a húsos tölteléket, majd a maradék tésztát is kinyújtom és befedem vele a pitét. A szélein szorosan összenyomkodom, figyelve, hogy ne maradjon alatta légbuborék. A tésztát középen éles késsel kereszt alakban bemetszem. A maradék tojás kissé felverem és megkenem vele a tészta tetejét. 200 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütöm.