Nutellás kalács

  • 2013.03.31.
  • 9

Ezzel a kaláccsal a nagy kérdés az volt, hogy hogyan töltsem bele úgy a nutellát, hogy ne folyjon ki sütés közben, Arra jutottam, hogy ez akkor a legegyszerűbb, ha kalács helyett brióst sütök, de ebbe a kompromisszumba R2r nem ment bele. Együtt sütöttünk és eredetileg kalácsot ígértem - nem tetszett neki az egyszemélyes adagok ötlete. Erősködtem, de ő is. És nyert.
Nutellás kalács

Azután jött a mentő ötlet: Nanterre-i briós! A briós tésztából ki gyolyókat gyúrnak és egy szögletes őzgerinc formába lerétegezik. Amikor kisül, kalács formája van. Úgy képzeltem, hogy a golyócskákat könnyebb lesz megtölteni, már csak a tökéletes briós recept volt a kérdés. A francia briós receptekkel eddig sorra kudarcot vallottam, a rengeteg vaj kiolvadt sütés közben és az eredmény nem az lett, amit vártam. sokkal inkább valami förmedvény. Nagymamám briósai viszont mindig tökéletesek, ezért hozzá fordultam tanácsért. Ez így szólt: "fél kiló liszthez melegíts fel egy kis tejet, cukorral, sóval, majd üss bele két tojássárgáját. Kóstold meg, hogy elég édes legyen, de érezd benne a sót is." A tej mennyiségére vonatkozóan csak annyit tudtam meg, hogy érzésre kell kimérni. "Azt úgy érzed", hogy egészen pontos legyek.
Recept (10x30 cm-es formához)
50 dkg liszt5 dkg cukor5 dkg vaj1 csomag élesztő (9 g, Alnatura)1 tk2 tojás sárgája2,5 dl tej1/2 vaníliarúd kiakapart magja
A lisztet és az élesztőt összekeverem (ha friss élesztőt használok, az élesztőt langyos tejben felfuttatom).Hozzáadom a sót, a cukrot, vaníliát és a vajat. Addig melegítem, míg a vaj felolvad. Langyosra hűtöm, belekeverem a tojássárgákat és a lisztes keverékhez adom. Robotgéppel 15 percig dagasztom, amíg fényes labdává áll össze. Letakarom és meleg helyen 1 órát kelesztem, amíg duplájára kel,
A tésztát deszkára borítom, kissé átgyúrom és 10 részre osztom. Gyolyókat formázok a tésztából, latakarom és 10 percig pihentetem. Lisztes kézzel lyukat fúrok a gyolókba, mindegyikbe 1.1 kiskanál nutellát töltök és összecsippentem, hogy nem folyjon ki. Kivajazott formába 2 rétegben lerakom, majd meleg helyen 1/2 órát kelesztem, hogy beledagadjon a formába. 180 fokra melőmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm.

Legközelebb briós ígérek majd R2r-nak, mert abba biztos, hogy több nutellát tudok beletölteni. Az maga lesz a tökély. Ez a kalács már nagyon közel jár, nagyikám, köszönöm a segítséget! A nutell receptjét itt találjátok, azt mondanom se kell, hogy a házi nutella ebben a felállásban is verhetetlen.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket mindenkinek!