Krumplifőzelék ecet nélkül

  • 2013.03.06.
  • 5

Tökéletes az idő egy jó krumplifőzelékhez. Nem  viccelek. Ilyenkor csalóka az idő, azt hisszük, hogy tavasz van, mert már mutogatja magát, de még semmi tavaszit nem lehet enni. Még csak a hóvirágok bújnak ki épp a földből, azokat pedig nemtesszük a levesbe. Mivel én imádom a krumplit, de már nem bírom az igazán nehéz krumplis ételeket, főzeléket készítek belőle, de nem a szokásos módon. Ecet nélkül. Zöldfűszerekkel. Önmagával sűrítve. Azt is mondhatnám, hogy tavasziasan, de nem lenne teljesen igaz.
A képen még sült kolbásszal szerepel a kedvenc főzelékem, de ettük buggyantott tojással - a kolbászzsír ahhoz is nagyon jól passzolt - és úgy azért könnyeb fogás. Pirított póréhagymakarikákkal is készült, azzal is isteni. Remélem az kolbászos fotó elenére is el tudjátok képzelni a vega/tavaszias verziókat.
Recept
1,25 kg burgonya1 ek vaj1 ek olíva olaj1 kis zellergumó1 szál póréhagyma1 gerezd fokhagyma2 babérlevél5 ág kakukkfű4 dl húsleves, zöldség alaplé vagy vízsófehér bors1/4 tk szerecsendió1 dl tejföl
A krumplit meghámozom, kis kockákra vágom. A zellert megpucolom, nagylyukú reszelőn lereszelem. A póréhagymát felkarikázom.
Egy nagy lábosban felmelegítem az olajat és a vajat. Rádobom a zellert, póréhagymát és az összetört fokhagymagerezdet. Közepes lángon kb. 10 perc alatt puhára párolom. Beleteszem a szerecsendiót, a kakukkfű ágakat és a babérlevelet, összeforgatom, majd hozzáadom a krumplit is. Jól összekeverem, 2-3 percig pirítom, majd felöntöm a húslevessel/zöldséglével/vízzel. Sózom, borsozom és fedő alatt puhára főzöm a krumplit. Amikor kész, a krumpli kb. felát kiszedem, a többit pedig botmixerrel simára turmixolom. Érdemes egy kicsit több krumplit kiszedni és inkább visszatenni, amíg elérjük a megfelelő állagot. Hozzákeverem a tejfölt és éppen csak összerottyantom. Ha kell sózom, borsozom.







Címkék

Vega Tél Tavasz