Édes narancslekvár pikáns felhanggal

  • 2013.12.10.
  • 8

Kérem, aki ilyen narancslekvárt kap tőlem karácsonyra, az tegyen úgy, mintha nem látta volna ezt a bejegyzést! Köszönöm! :)Szóval, elkészült a narancslekvár - tündérkijájlány nyelven szólva najancslepkár.Két dolgot állapítok meg minden egyes lekvárfőzés alkalmával:1. soha többet, mert még a plafon is ragad a gyümölcstől2. legközelebb is, mert ez isteni lett!!A két megállapítás paradoxonnak tűnik, de nem az. A konyhatakarítástól a kóstolásig megváltozik az ember viszonyulása a lekvárhoz.Hozzávalók:kb. 3,5 kg narancskb. 750 g cukoregy rúd vanília1 csomag 2:1 zselésítőA narancsokat alaposan megmostam (forró víz, tiszta dörzsi szivacs), majd zöldséghámozóval vékonyan lehámoztam a héját.A fehér hártyát levagdostam a gyümölcshúsról, azt felkockáztam, lecukroztam,
hozzákevertem a narancshéjat, a vaníliarudat, és úgy másfél órán keresztül kis lángon, gyakran megkeverve főztem.Kiszedtem a vaníliát, botmixerrel összetörtem a lekvárt, hozzáadtam a zselésítőt, és újabb kevergetős 10 perc főzés következett.Kimosott, kiszárított üvegekbe töltöttem, forrón fejre állítottam őket.Hat darab sorszámozott példány lett belőle.