Eszter házi eszterházy tortája

  • 2013.08.18.
  • 8

A legutóbbi születésnapi tortasütésnél megfogadtam, hogy idén nem lesz több születésnapi tortasütés. Ez a fogadalom pontosan a legközelebbi születésnapig tartott.Aztán nekiveselkedtem az eszterházynak.Macerás, bonyolult, de lássuk be: megéri bajlódni vele. Egy igazi elegáns klasszikus, rengeteg dióval, lágy krémmel, édes (és jobb esetben dekoratív) cukormázzal. Ez utóbbival külön két plusz órát szenvedtem, mivel a fondant csak ipari kiszerelésben volt kapható, így helyette fondantcukrot vettem. Amit elméletileg csak meleg vízzel elkever az ember és hipp-hopp, egyszerűen bevonja vele a kívánt sütőipari termékeket.Nos, vagy én vagy a drága porcukor-féleség volt alkalmatlan erre az egyszerű feladatra, de az is lehet, hogy kettőnk kompatibilitásával volt a gond. Ezért a feszes, tükörjég-simaságú cukorlap helyett egyenetlen réteg sikeredett, amin itt-ott átütött a baracklekvár.Igaz, az ízét nem befolyásolta... Így is finom lett!Hozzávalók a tésztához:10 tojásfehérje300 g porcukor300 g darált dió20 g lisztcsipet só A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot, a diót, legvégén pedig a lisztet.A sütőt 220°C-ra előmelegítjük.Sütőpapírra öt 24 cm átmérőjű kört rajzolunk. Sütőlemezre tesszük a papírt és a tészta egyötödét rásimítjuk. 8-10 perc alatt világos aranybarnára sütjük a tésztalapot. A maradék négy adag tésztával megismételjük. Légkeveréses sütőben egyszerre több sütőlemezzel is dolgozhatunk.A kész tésztalapokat kihűtjük.Hozzávalók a krémhez:5 tojássárgája300 g vaj120 g cukor50 g dió 2,5 dl tej1 evőkanál vaníliás cukor5 g zselatin (lap)kevés hideg víz0,5 dl konyakA zselatint beáztatjuk a hideg vízbe.A tejet és a vaníliás cukrot felforraljuk. Közben a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Beleöntjük a tejbe és folyamatos kevergetés közben ismét felforraljuk. A zselatint kinyomkodjuk és a tűzről lehúzott tojásos tejbe keverjük. Kihűtjük.A puha vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásos krémet, a diót és a konyakot.Tetejére:150 g fondantvagy 250 g porcukor3-4 evőkanál baracklekvár50 g étcsokoládédarált dió vagy mandulaA tésztalapokat rétegezzük a krém 3/4-vel. A felső lapot kenjük be baracklekvárral és vonjuk be fondanttal. Ha porcukort használunk, akkor azt egy kevés hideg vízzel keverjük ki, és azzal borítsuk a torta tetejét. Tegyük félre egy rövid időre, míg a cukormáz kissé megszilárdul.Olvasszuk meg a csokoládét és töltsük be egy zacskóba, aminek a csücskét vágjuk ki. Húzzunk koncentrikus köröket a cukormázra, majd egy fogpiszkálóval vagy hústűvel, hol egyik, hol másik irányba húzzunk bele tollszerű mintát.A tészta oldalát kenjük be a maradék krémmel és szórjuk meg darált dióval/mandulával.

Címkék

Torta Dió Ünnepi