Red velvet, vagyis vörös bársony torta

  • 2013.06.22.
  • 4

Közlemény: drága barátaim! Sajnálattal értesítelek benneteket, hogy mostantól megvágott tortákat kaptok ajándékba. Tarthatatlan, hogy nem tudom feltenni a blogra a torták belsejét illusztráló fényképeket, mert képtelen vagyok esti világításban normális fotót készíteni róluk.Tisztelettel, kelt, dátum, aláírás, satöbbi...:)Na, jó, ez persze csak vicc, de tényleg nem tudtam lefotózni a torta lényegi belsejét. A vörös bársony nevet arról kapta, hogy az ételfestéktől a piskóta mélypiros színt kap. (Az eredeti receptben kakaópor és író adja ki ezt a színhatást. Állítólag. Nem próbáltam. Viszont valódi horrorisztikus hatásokat értem el a konyhában az ételszínezéktől.)A krém egyszerű tejszínes mascarpone, a lényeg, hogy a világos színe jól elüssön a tészta vörös bársonyától. A torta nem túl bonyolult, mégis a szokatlan színektől van benne valami kis rendkívüliség. Egy csipet Moulin Rouge-feeling.Hozzávalók:5 tojás5 evőkanál cukor2 evőkanál olaj2 evőkanál joghurt2 evőkanál kakaóporegy kis üveg piros gél ételfesték4 evőkanál lisztkéshegynyi sütőporcsipetnyi só 250 g doboz mascarpone2 dl tejszínporcukor 150 g fehér marcipán3-4 evőkanál málnalekvár180°-ra előmelegítjük a sütőt.A tojásokat a sóval és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat és az ételfestéket, végül a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát.20-25 perc alatt (tűpróbáig) sütjük. Ha teljesen kihűlt, három lapba vágjuk és két lapot megkenünk málnalekvárral.A tejszínt ízlés szerint porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a mascarponéhoz forgatjuk. Az alsó és a középső tortalapot megtöltjük vele, végül a maradék krémmel bevonjuk a torta külsejét is.A marcipánt porcukros felületen kinyújtjuk, végül beburkoljuk vele a tortát.az álneves ünnepeltem, HBD!