Prinsesstårta - hercegnőtorta

  • 2013.05.26.
  • 6

Huszonöt évesen minden lány hercegnő. Hamvas, bájos, üde és szabadosan ártatlan.Hajaj, rég volt szép idők... Bezzeg akkor senki nem sütött nekem ilyen tortát, kénytelen leszek tíz évvel később hercegnővé avatni magamat. :)De most egy valóban negyed évszázados szülinapjára készült ez a hagyományos svéd sütemény.Piskóta, vaníliakrém, pikáns lekvár és zöld marcipán királyi házassága.A recept először 1930-ban jelent meg egy szakácskönyvben, a torta népszerűsége Svédországban azóta sem csökkent.Hozzávalók:4 tojásból piskóta2 tojás sárgája3 dl tej3 evőkanál cukor1 evőkanál vaníliás cukor2 púpos evőkanál liszt3 dl tejszínfél csomag habfixáló porpiros bogyós lekvár (málna, ribizli)200 g zöld marcipánporcukorA piskótát vágjuk három részre.A krémhez keverjük el a tojássárgáját a kétféle cukorral, a liszttel, majd lassan öntsük hozzá a tejet. Keverjük csomómentesre, majd vízgőz felett főzzük sűrű krémmé.2 dl tejszín verjünk kemény habbá, majd forgassuk a kihűlt vaníliakrémhez. Tegyük 20 percre hűtőszekrénybe.Az alsó piskótalapot kenjük meg lekvárral, vaníliakrémmel, ismételjük meg, majd az utolsó piskótalappal fedjük be a tortát.A maradék 1 dl tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, majd vonjuk be vele a torta tetejét és oldalát.A marcipánt porcukros felületen nyújtsuk ki, tekerjük fel a sodrófára és óvatosan burkoljuk be vele a tortát.Végül szórjuk meg porcukorral.Díszíthetjük még rózsaszín marcipánrózsával is.