Alapreceptek: PISKÓTA

  • 2013.03.17.
  • 9

Születésnapi tortagyár lettem. Sorozatban készülnek a megrendelt (ilyet kérek) és a meglepetés (azt kapod, amihez épp kedvem van) sütemények.Az egyik legkedveltebb alaptésztám a piskóta, mert tejszínnel, gyümölccsel, csokoládéval, vajas krémmel, túróval töltve is finom. Ráadásul roppant egyszerű elkészíteni. Az arányok a torta méreteivel egyenes arányban könnyedén változtathatók, mivel 1 tojás = 1 kanál liszt / 1 kanál cukor mértékegységgel készül. Íme:Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:5 tojás5 csapott evőkanál cukor5 evőkanál meleg víz vagy narancslé5 púpozott evőkanál lisztkéshegynyi sütőporcsipet sóA sütőt 180°C-ra előmelegítjük.A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a sóval kemény habbá verjük.A tojássárgához adjuk a vizet és a cukrot és fehéredésig keverjük. Evőkanalanként hozzádolgozzuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabot. (Ezt ne gépi habverővel tegyük meg, mert összetörik a hab!)Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát, majd sütőbe tesszük.Az első 10 percben ne nyissuk rá a piskótára a sütőajtót, mert a tészta összeesik. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. Szúrjunk a közepébe egy hústűt vagy fogpiszkálót, és ha száraz marad, a torta készen van.Zárjuk le a sütőt, nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk bent hűlni a tortát.

Címkék

Torta Alapok