Palermói arany pillanatok

  • 2018.05.08.
  • 0

Szicília nincs is messze, mégis olyan távoli és egzotikus, csodás keveréke letűnt történelmi koroknak, népeknek. Palermo, a sziget legnagyobb városa a mór, normann, bizánci korok nyomait őrzi, a régi gazdagság maradványai, a pazar paloták, parkok szembetűnőek városszerte. A poszt címe azért  'Palermoi arany pillanatok' , mert annyi csillogó arany mozaikot láttunk egy hét alatt, hogy a szemünk is káprázott bele. Borzasztó nagy az autóforgalom, jó, hogy sok sétálóutca van. Elsőként megnézendő a hatalmas parkosított téren álló Katedrális impozáns épülete, normann stílusjegyekkel. 

 

 Az ősi Normann Palotában láthatók a világörökség Cappella Palatina míves mozaikjai, türelmes sorbanállás után.

 A Fontana Pretoria: hatalmas szökőkút egy szűkös térbe bepréselve.

A közelében az 1100-as évekből származó két templom egymás mellett, az ősrégi falak ismét csodás mozaikokat rejtenek. 

 A Martorana templom régesrégi mozaikjai.

A turistákra várakozó szalmakalapos lovacska.

 És a szintén világhírű hatalmas Monreale-i katedrális, Palermotól néhány kilométerre, egy hegy tetején.

 A vaskos normann kori falak a világ legnagyobb méretű mozaikját rejtik.

 A sok műemlék nézegetése közben ne felejtsük el, hogy Palermo tengerparti város, nagy kikötővel, élénk hajó- és kompforgalommal.

 A belvárosi Quatro canti (négy sarok) díszes homorú falú épületei által határolt tér népszerű találkozóhely és utcai koncertek színhelye. Vidám az élet Palermoban, délutáni sétálgatásokkal, a Passeggiata-val, közben finomságok kóstolgatásával - de erről majd a legközelebbi posztban számolok be.

 
 



Címkék

Szicília Palermo