Kacsacomb mangó - avokádó salátával

  • 2018.04.17.
  • 7

Vasárnapi ebédre kacsacombot terveztem két fős ebédre, de nem a megszokott módon, hanem isteni szikrával - ázsiai ízesítéssel és mangós avokádós salátával.

 Tudjuk, hogy nálunk szinte lehetetlen kellő érettségű avokádót, pláne mangót beszerezni. Így csak lazán elővettem a mélyhűtött konyhakész avokádó- és mangókockákat (áldassék az importőr) meg a két hízott kacsacombot. 

 A kacsacombokat megsóztam, borsoztam, a szokásos öntöttvas edénybe tettem egy feldarabolt alma társaságában. Kínai ötfűszerkeverékkel megszórtam és egy kevés mézet is csepegtettem rá. Némi vizet aláöntöttem és 180 fokon (légkeveréssel) cirka másfél óráig sütöttem, az utolsó félórában a fedőt levéve.

 A rizst mikrosütőben szoktam készíteni: 7-8 dkg rizs, só, annyi víz, hogy ellepje és egy kanál kacsazsír. Befedve 750 Watton 10 percig párolódik, utána állni hagyom, majd később átkeverem.

Az avokádó- és mangókockákat enyhén besózva olvadni hagytam, közben elkészítettem a saláta öntetét szezámmagolaj, méz, édes chiliszósz, gyömbér, citromlé és só összekeverésével. Kóstolgatni kell, hogy ízlésünk szerint sikerüljön: ne legyen sem túl édes, sem túl savanyú, sem túl csípős.

 Az öntetet ráöntöttem a mangóra és az avokádóra (kevéske salátakeverék is került mellé), jól összekevertem és fóliával lefedve a hűtőbe tettem tálalásig.

Megsült a kacsacomb, a méztől megpirult. A rizsbe csipetnyi masala fűszerkeveréket is tettem, hogy színt adjak neki. A mangós - avokádós saláta egyszerűen isteni lett: frissességével teljesen feldobta a kacsát.