Almás csirkecomb

  • 2018.01.29.
  • 5

Amikor az ebédet tervezgettem, egyszercsak a homlokomra csaptam: Kolumbusz tojása!... Azaz, inkább Kolumbusz almás csirkéjének lehetne nevezni, mivel annyira egyszerű és magától értetődő. Ha van otthon néhány csirkecombunk, meg pár másodlagos frissességű almánk, már meg is van az alapja egy igazán finom, egyszerűen elkészíthető, mégsem hétköznapi ebédnek.
Kell hozzá néhány felezett csirkecomb: az én csomagomban csak egy felsőcomb, viszont hét darab alsócomb volt. Kell még két-három alma - ha lehet, inkább savanykás fajta. A megmosott csirkecombokat besóztam, borsoztam, provanszi fűszerkeverékkel megszórtam és olivaolajjal megkenegettem. 

A tűzálló tálba is öntöttem egy kevés olivaolajat, beleraktam a combokat. A combok közé dugdostam a felcikkezett hámozott almát. Egy pohárkányi édes bort is érdemes aláönteni ízesítésül, nekem egy kis tokaji szamorodnim volt. Megszórtam rozmaringlevélkékkel és még egy adag olivaolajjal meglocsoltam a tálat. 

A sütőt időzítettem egy óra tíz perc hosszúságú sütésre (hideg sütővel indít az időzítés!) és 180 fokra légkeveréssel. Belehelyeztem az alufóliával befedett tálat és ettől kezdve nem volt dolgom az ebéddel, csak annyi, hogy egy kis krumplit feltettem főzni krumplipürének, majd háromnegyed óra múlva levettem a fóliát a tálról és meglocsolgattam a levével.
Kép a sütőből, amikor elkészült a tepsis almás csirke.

 Asztalon az almától és tokajitól illatozó csirke és a vajas krumplipüré.

 Egyszerű és finom.