Mákos guba, a klasszikus

  • 2018.01.22.
  • 3

 Ez a régi magyar desszert nem csak karácsonykor érdemel figyelmet, bármilyen alkalomból pompás megkoronázása akár egy ünnepi ebédnek is. Ez a recept nem a hétköznapi, sebtében összedobott változat, meg kell adni a készítés módját és az eredmény olyan lesz, hogy megemlegeti, aki kóstolta.

A kiindulási pont két jó nagy kifli, igazi kispékségi kézműves darabok, nem a felfújt ipari változat. 

 Itt látható a többi hozzávaló: 3 tojássárgája, a fehérje már habbá felverve kevés cukorral, 8 dl tej, 10 deka darált mák, ugyanennyi porcukor, vanilia-kivonat, kristálycukor, citrom.

 Az egyedüli figyelmet igénylő művelet következik. A tojássárgát habosra kevertem egy kis cukorral és néhány evőkanál tejjel, meg a vanilia-kivonattal /természetesen vaniliarúd is használható/. A tejet feltettem főni, majd pár kanállal kivettem a meleg tejből és elegyítettem a tojássárgás keverékkel. Ezután az egészet visszaöntöttem a tejeslábasba és állandóan kavargatva óvatosan felforraltam.

 A darált mákot összekevertem a porcukorral és egy citrom héját reszeltem bele.

 A kifliket felkarikáztam cirka egy centi vastagra. Egy kivajazott jénai tálba leraktam egy sor kiflit, jól megöntöztem a sűrűbbre vált tojásos-tejes keverékkel.

Megszórtam bőkezűen a cukros mákkal, majd egy kis arany mazsolával. 

A rétegzést így folytattam, amíg tartott a kifliből (kb. 4 réteg lett). A tetejére rákanalaztam a felvert tojáshabot és már mehetett is a tál a 160 fokra előmelegített sütőbe. 

 Negyedóra - húsz perc elég ahhoz, hogy szép pasztellszínt kapjon a tojáshab.

A kikapcsolt sütőben tartottam a tálalásig. Nekem langyosan ízlik a legjobban, de hidegen is nagyon finom. 

 Könnyű és csodás ízű desszert. A citromos illatú mák a mazsolával harmonikusan illeszkedik a selymes vaniliás kémmel átitatott karikákhoz, rajta a kívül ropogós, belül puha habbal. Érdemes kipróbálni ilyen módon is a mákos gubát.

 
Hozzávalók 5-6 személyre:
két óriás kifli, 10 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 1 citrom héja reszelve, néhány dkg mazsola.
A krémhez:
3 tojás sárgája, két evőkanál kristálycukor, egy teáskanál vanilia-kivonat (vagy 1 rúd vanilia), 8 dl tej.
A habhoz:
3 tojás fehérje, 1 evőkanál kristálycukor.