Felséges francia csokitorta

  • 2017.10.23.
  • 3

Jönnek az őszi névnapok, születésnapok, családi összejövetelek. A kérdésre, hogy milyen tortát süssek, gyakran az a válasz: csokisat! Ez a francia csokitorta két kedves családtagom kívánságára született.

Mindössze öt hozzávaló szükséges hozzá, ezeket összegeztem ezen a képen. Négy tojás (különválasztva a fehérje és sárgája), 8 dkg liszt, 10 dkg cukor (barna és kristálycukor vegyesen), 20 deka vaj és 25 deka jó minőségű étcsokoládé kíméletesen felolvasztva.

Először a tojásfehérjét kemény habbá felvertem a cukor felével, áttettem egy másik edénybe. Most a tojássárgáját raktam a keverőüstbe, egy csipet sóval és a cukorral összekevertem, majd mehetett hozzá az olvasztott csoki - vaj keverék. Együtt kevertem közepes sebességen rövid ideig, de nem sokáig, mert ahogy hűl a vaj-csoki keverék, úgy keményedik. Egy kávéskanál vaniliakivonattal is ízesítettem. 

Most kivettem a keverőüstöt és belevegyítettem a lisztet a keverékbe, jól elkevertem. Végül a felvert tojáshabot rétegeztem bele óvatosan, több részletben. A kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt tettem, oldalát kivajaztam- liszteztem és beleöntöttem a keveréket. 

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a tortaformát belehelyeztem és kereken harminc percig sütöttem. 25 perc után már lehet kíváncsiskodni, óvatosan megtapogatni a torta tetejét, mert minden sütő másképpen süt.

 Egy gombóc citromfagyival tálaltam. Egyszerűen isteni lett, tökéletes állagú, intenzíven csokis ízű finomság. Három  perc alatt fogyott el az egész torta...

 Hozzávalók: 25 dkg jó minőségű étcsokoládé, 20 dkg vaj, 4 tojás, 10 dkg kristálycukor, 8 dkg finomliszt, csipet só, vaniliakivonat (vagy vaniliás cukor).