Sült libacomb szőlőmártással

  • 2017.09.11.
  • 0

 Közeleg az ősz, itt a szőlőszezon. Eszembe ötlött a szőlőmártás, amit elképzeltem, mégpedig egy finom libacomb mellé. A liba, de a kacsa társaságához is remekül passzolnak a gyümölcsök, így nem olyan nehezek ezek az ételek. Lássuk, milyen lett a liba szőlővel.
A két méretes libacomb sütésével kezdtem: öntöttvas edényben sózva, frissen őrölt grillfűszerkeverékkel fűszerezve, néhány apró paradicsomot és két rozmaringágat mellédobva és némi vizet aláöntve előbb pároltam, lefedve kb. 1 óra 20 perc hosszat, majd a fedőt levéve még további 20 percet sütöttem.

A szép nagyszemű szőlőt megmostam, leszemeztem, félbevágtam és kimagvaltam. 

 Egy kis vajat melegítettem, belecsorgattam egy evőkanál akácmézet és már mentek is a lábasba a szőlőszemek. Pár percig melegítettem, utána egy kis fehérbort (olaszrizlinget) mutattam nekik.

 Pár perc forralás után egy kevés vízben elkevert étkezési keményítő következett, amely pillanatok alatt besűrítette a mártást.

 Megsültek a libacombok (a végén egy kis mézzel is áthúztam őket).

 A tálalás: a libacomb és a szőlőmártás mellé krumplipüré is készült. Remekül harmonizáltak az ízek: a liba zsírosságát jól kompenzálta az édes-savanykás szőlőmártás.