Mézes-mustáros lazac

  • 2017.09.04.
  • 1

A lazac mindig jó választás egy finom hétvégi ebédhez, akár vendégeknek is. Fontos, hogy a lazac friss és jó minőségű, lehetőleg szálkamentes legyen, a legjobb az egyenletesen vastag derék-részéből.

Besóztam, borsoztam a lazac-szeleteket és ezúttal mustáros-mázas pácba tettem. A pác összetétele: két evőkanál méz, egy evőkanál bajor mustár - az édesebb íz miatt, egy evőkanál dijoni mustár - ez kissé csípősebb és fél citrom kicsavart leve. Ebben a pácban érleltem a halszeleteket egy-két óráig.

 A sütőt előmelegítettem 180 fokra légkeveréssel, a halszeleteket kissé meglocsoltam finom olivaolajjal és a porcelántálban 45-50 percig sütöttem, az idő első felében alufóliával lefedve.

 Isteni finom lett, új ízekkel gazdagodott a megszokott lazac. Egyszerűen spanyol krumplis tortilla-szeletekkel és természetesen zöldsalátával tálaltam.

A következő alkalommal a mézes-mustáros pácban érlelt lazacszeleteket serpenyőben sütöttem mérsékelt tűzön, előbb lefedve, majd minden oldalán óvatosan megpirítva. Kiegészítésül néhány kisebb tintahalat is sütöttem mellé, fokhagymával ízesítve.

 A Lepcsánkparty blogon ezen kívül még többféle variációban lehet találni lazac-recepteket  - lehet válogatni!