Lecsós pecsenyelibamáj

  • 2017.08.14.
  • 7

 Néha a hétköznapi ételek is nagyon jól tudnak esni. Micsoda illatok szállnak a konyhában, ha lecsós májat készítünk!
Ezúttal pecsenyelibamájat kaptam (nem hízlalt). A lecsót egy ujjnyi fehér szalonna kiolvasztott zsírjára kockázott hagymával indítottam. A dinsztelés után rákerült a csodás édes kápiapaprika csíkokra vágva, néhány percig pároltam-sütöttem.

Amikor a paprika kezd puhulni, jöhet a felkarikázott paradicsom, só, bors és két gerezd fokhagyma. Jól összekeverve pároljuk néhány percig, utána még egy fél doboz kockázott paradicsom is erősíti az ízeket.

 És következik a pecsenyelibamáj: megmosva, az esetleges inasabb részt eltávolítva egészben teszem a lábasba a viszonylag nagyobb darab májakat, összesen fél kilót. Ezután már kis lángon kell együtt párolni, néha óvatosan rázogatva az edényt - nem célszerű kevergetni. 

Kb. 15 perc alatt el is készül a lecsós máj - alig várják az éhes ebédelők... Annyira gyorsan felfalták, hogy időm sem volt tányérfotót készíteni. 
A lecsós pecsenyelibamáj hozzávalói: 1/2 kg pecsenyelibamáj, két nagy kápiapaprika, két nagy paradicsom, fél doboz paradicsompüré, 1 nagy fej hagyma, két nagy gerezd fokhagyma, só, bors, 1 ujjnyi fehér sós szalonna.