Gombás - ricottás ropogós quiche

  • 2017.08.07.
  • 9

Egy kis franciás hangulat: ennek a sütőben sült, zöldséges-ricottás könnyű ételnek nehezen meghatározható a neve, talán a quiche felel meg legjobban. A quiche /ejtsd: kis/ francia töltött lepény, eredetileg Elzász-Lotharingiából származik. Volt itthon gombám, ricottám és tévedésből vett rétestésztám - hát ezt alkottam belőle.

A töltelék hozzávalói: 40 dkg apróra vágott csiperkegomba hagymán megpirítva, provanszi fűszerkeverékkel ízesítve és kihűtve, 25 dkg ricotta, két tojás, két gerezd fohagyma, kevés tejszín, 5 dkg reszelt sajt /Gouda/, petrezselyemzöld, só, bors.

 Habverővel összekevertem a ricottát a két tojással és a sajttal, belelöttyintettem egy kis tejszínt, hogy ne legyen túl sűrű, sóztam, borsoztam, belepréseltem a fokhagymát, apróra vágott petrezselyemzöldet és még egy kis provance-i fűszerrel megszórtam a franciás ízhatás kedvéért.

 Megolvasztottam előzőleg 5 dkg vajat. A kész réteslapokat egyesével egy tálra fektettem és laponként megkentem vajjal, összesen nyolc lapot.

 Kivajaztam két nagyobb és két kisebb szufflé-formát és kibéleltem a réteslapokkal. Beleöntöttem a keveréket, a tetejére parmezánsajtot reszeltem.

 Előmelegített sütőben (180 fok) kb. 30 percig sütöttem.

 Nagyon guszták lettek. Ez a két nagy adag igazából két-két személyre is elegendő lenne.

 Ez pedig két gyerekadag.

Nagyon finom, ropogós lett a rétestészta, a ricottás-gombás töltelék könnyű és ízletes. Egy kis kacsacomb is készült mellé a húsevők kedvéért. Egy kis kirándulást tettünk a francia konyhába.

 Önmagában is megállja a helyét ez a kis quiche. Meglepő tapasztalat: a rétestészta finomabb és könnyebb, mint a hasonló esetekben gyakrabban használt leveles tészta. Ezentúl ezzel fogok quiche-t készíteni - a zöldséges variációk száma szinte végtelen. Sőt, vendégek kedvéért egy nagy piteformában is készíthető és tortaszerűen szeletelhető. /Itt  ricotta helyett mascarponéval készült./