Császármorzsa osztrák módra

  • 2017.06.06.
  • 0

Ez az igazi császármorzsa - a Kaiserschmarrn, nem az idehaza közismert darás-lekváros menzai változat. Valódi monarchia-beli recept, a legenda szerint Ferenc József szája íze szerint készítve. Mérsékelten édes, könnyű desszert.

A hozzávalók: 2 tojás (különválasztva sárgája és fehérje), 5 dkg finomliszt, 1 dl tej, 4 dkg cukor, 2 tasak vaniliás cukor, egy csipet só, a sütéshez vaj.

A tojásfehérjét verem fel először a vaniliás cukorral, utána a sárgáját csipet sóval, 2 deka cukorral, tejjel és a liszttel. Óvatosan összevegyítem, először kanalanként keverve a felvert habot a tojásos masszába, utána mehet a maradék egyszerre, továbbra is finoman bánva vele.

Egy 24 centis átmérőjű vastagabb aljú serpenyőben megolvasztok 5 dkg vajat és beleöntöm a keveréket. Az előmelegített sütőbe rakom a serpenyőt.

4 percig bent hagyom, utána kiveszem, megfordítom,

visszateszem a sütőbe és még 2-3 percig sütöm. Utána négy részbe vágom egy fa spatulával, a közökbe vajdarabokat és kristálycukrot teszek és még visszarakom pár percre a sütőbe. Most kell nagyon vigyázni, oda ne égjen a cukor (jártam már így).

 A lényeg, hogy könnyű, habos maradjon.Tálalás melegen vagy langyosan. Eredetileg, a K.u.K. receptek szerint Zwetschkenrösti-vel (azaz szilva-röstivel) vagy baracklekvárral tálalják, most frissen készített eperdzsemet adtam mellé.

 

A Ferstel-passzázs Bécsben.