Újkrumpli, spárga, cukkini-gratin rozé kacsamellel

  • 2017.05.29.
  • 8

Mit készítsek a rozé kacsamell mellé? Ezen gondolkodtam, amikor a piac felé tartva belém hasított a felismerés: a kipróbált sajtos spárga-gratint lehetne bővíteni újkrumplival, sőt, mikor a zsenge cukkinit megláttam, azt is beterveztem. Ugye, milyen guszta lett a végeredmény?

A gratin /ejtsd:graten/ lényege, hogy a már készre főzött ételt a sütőben mártással sütjük össze vagy pirítjuk meg - azaz csőben sütjük, gratinírozzuk.
   Itt vannak a hozzávalók, egy csomag fehér spárga (végét levágtam, meghámoztam), két közepes méretű cukkini (végeit levágtam), 6 szem újkrumpli megkapargatva, mosva. Két főre készítettem, de háromnak is bőven elegendő ez a mennyiség.

 Nagyüzem a tűzhelyen: párolódik az újkrumpli, fő a spárga cukros-sós vízben, a feje kívül, alufóliával lefedve, a cukkinikarikákat pillanatok alatt megpirítom egy kis olajon, besózom.

 Az új fokhagymából is bevásároltam a piacon, olyan zamatos, mindenképpen teszek a sajtmártáshoz belőle. A sajtmártást pedig egyszerűen sajtszósz-alapból készítettem, mint már többször is, jól bevált és gyors.

 Kivajazott fajansztálba tettem az újkrumplit, a cukkinit,

erre raktam a spárgát, egyenletesen szétosztva, hogy a finom spárgafejek egyenletesen helyezkedjenek el a tálban. Ráöntöttem a sajtszószt, amit a spárga főzőlevével még kissé meghígítottam, végül frissen ráreszeltem egy kis parmezánsajtot. A sütőt közben 180 fokra előmelegítettem légkeveréssel, majd a tálat alufóliával lefedve betettem. Összesen félórát sült, az utolsó 10 percben levettem a fóliát, sót, a végső percekben egy kis grillre is átkapcsoltam.

 Közben bőven elkészülhetünk a rozé kacsamellel: bevagdosás, sózás, borsozás, egy kevés őrölt rozmaring.

 Előmelegített száraz serpenyőben előbb bőrével lefelé átpirítom, majd megfordítva 2-3 percig. Utána a zsírját leöntve (és a serpenyő nyelét fóliába tekerve) mehet is a sütőbe, ízlés szerinti időre. Aki angolosabban szereti, már kiveheti 8-10 perc múlva, félangolosan kb. negyedóra kell neki. Maghőmérővel szoktam ellenőrizni: ha a közepe 62 fokos, már jó is lesz. /Bővebben írtam a témáról régebbi Lepcsánkparty-posztokban./

Minden egyszerre elkészült, mondanom sem kell, isteni finom lett...
 Jól bevált, gyakran készített húsok mellé új körítést kitalálni nem könnyű dolog. Ez a gratin annyira jól sikerült, hogy meg fogom ismételni a spárgaszezon elmúltával más zöldségekkel kombinálva is.